Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μπέτυ Στασινοπούλου: Υπηρέτησε επί 35 χρόνια την αρχαιολογία

Ένας μικρός θαυμαστός κόσμος  με γυναικεία ειδώλια και ειδώλια θεοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έργο της αείμνηστης Μ. Στασινοπο...

Ένας μικρός θαυμαστός κόσμος
 με γυναικεία ειδώλια και ειδώλια θεοτήτων
στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,
έργο της αείμνηστης Μ. Στασινοπούλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική αρχαιολογική κοινότητα αποχαιρέτησε την Μπέτυ Στασινοπούλου.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε επί 35 συναπτά έτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2009.

Ξεκίνησε την υπηρεσιακή της σταδιοδρομία ως έκτακτη αρχαιολόγος (επιστημονική βοηθός) το 1974 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί είχε την πρώτη της επαφή με μία από τις κορυφαίες αρχαιολόγους, την αείμνηστη Βαρβάρα Φιλιππάκη, προϊσταμένη της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας του μουσείου.

Το 1981

Όπως σημειώνει η δρ Ρόζα Προσκυνητοπούλου, «ασχολήθηκε με την τακτοποίηση και αναδιοργάνωση των αποθηκών της συλλογής και με την καταγραφή εκατοντάδων αρχαίων. Η ενασχόλησή της αυτή και τα ιδιαίτερα χαρίσματα του αρχαιολόγου που τη χαρακτήριζαν, όπως το εξασκημένο μάτι και η παρατηρητικότητα, την κατέστησαν πολύ ικανή, εκτός των άλλων, στο να αναγνωρίζει και να ταυτίζει τους ζωγράφους και τα εργαστήρια αγγειογραφίας». Μονιμοποιήθηκε το 1981 και το 1983 τοποθετήθηκε ως επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου παρέμεινε έως το 1988. Κατά τη θητεία της εκεί πραγματοποίησε μεγάλο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Θήβας και στο Ακραίφνιο.

Από το 1988 έως τη συνταξιοδότησή της υπηρέτησε και πάλι στη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας του Εθνικού Μουσείου, όπου ανέλαβε από το 2001 τη συλλογή ως έφορος Αρχαιοτήτων.


Πηγή: Έθνος
Πηγή εικόνας: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια