Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαθρανασκαφή με μπουλντόζα στους Γόννους της Λάρισας

Η αρχαία πόλη των Γόννων βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων  από την νέα σε ύψωμα με την ονομασία Καστρί. Με σκαπτικό μηχάνημα «α...

Η αρχαία πόλη των Γόννων βρίσκεται
σε απόσταση 3 χιλιομέτρων
 από την νέα σε ύψωμα με την ονομασία Καστρί.

Με σκαπτικό μηχάνημα «ανακάλυψαν» αρχαίο νεκροταφείο στην ευρύτερη  περιοχή της Λάρισας, αρχαιοκάπηλοι που αναζητούνται από την Αστυνομία. 


Πριν ωστόσο  γίνουν  αντιληπτοί  είχαν προφθάσει και να συλήσουν αρχαίους τάφους της Κλασικής και Ελληνιστικής εποχής αλλά και να τους καταστρέψουν. Έτσι, όταν την περασμένη Κυριακή έφθασαν οι αρχαιολόγοι, ύστερα από καταγγελία πολιτών στο  σημείο της λαθρανασκαφής βρήκαν τα εναπομείναντα αρχαία σε τραγική κατάσταση. Εντόπισαν ωστόσο πέντε επιτύμβιες στήλες, άλλες επιγραφές, ένα τμήμα πήλινης  σαρκοφάγου και πολλά τμήματα μαρμάρινων, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί ο αριθμός  τους, λόγω του κατακερματισμού, τον οποίο υπέστησαν από το σκαπτικό μηχάνημα. Η λεηλασία μάλιστα ήταν τέτοια που η ΙΕ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που διενήργησε την έρευνα δεν κατόρθωσε να βρει κανένα κτέρισμα στις ταφές παρά μόνον ένα μυροδοχείο.

Όλα τα αρχαία ευρήματα όπως επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και διάσπαρτα άλλα τμήματα των τάφων έχουν ήδη συγκεντρωθεί από την υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες αφού ελεγχθούν επιμελώς, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τις επιγραφές που είναι σκαλισμένες επάνω τους θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. Πάντως οι αρχαιοκάπηλοι φαίνεται όπως ήταν ενημερωμένοι για τον χώρο και οργανωμένοι, περίμεναν πρώτα να γίνει ο αλωνισμός του σιταριού στο συγκεκριμένο χωράφι και στη συνέχεια ανενόχλητοι να δράσουν με μηχανικά μέσα και να προχωρήσουν στην εκσκαφή. Η ανασκαφή από την αρχαιολογική υπηρεσία συνεχίστηκε χθες, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρουσία της αρχαιολόγου κ. Μίνας Τσιάτα και του φύλακα κ. Νίκου Βόγια και τα ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Από πλευράς Δήμου Τεμπών στον χώρο του αρχαίου νεκροταφείου αμέσως κατέφτασε ο αντιδήμαρχος Γόννων κ. Γρηγόρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για τα ευρήματα και τη συνέχιση των εργασιών.


Μιλώντας αμέσως μετά ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε: "Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, ενός Δήμου που σχεδόν σε όλο του το εύρος διαθέτει χώρους με μεγάλη ιστορική κληρονομιά αιώνων πριν δώσαμε βαρύτητα στην προβολή - διαφύλαξη των αρχαιολογικών περιοχών. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και οι Γόννοι. Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία να αγωνιστούμε από κοινού να αναδείξουμε επιπλέον τα ιστορικά μνημεία, αλλά και να τα προστατεύσουμε από εκείνους οι οποίοι θέλουν να τα καταστρέψουν και να τα ξεπουλήσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχαιοκάπηλοι θα βρεθούν και θα συλληφθούν, όπως και τυχόν ευρήματα που έχουν προλάβει να ανασύρουν θα επιστραφούν εκεί που πρέπει".

Το νεκροταφείο βρίσκεται σε περιοχή των Γόννων, όπου οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι  εκτείνεται το Νοτιοανατολικό νεκροταφείο της αρχαιότητας, μόνον που δεν είχαν επισημάνει ακριβώς το σημείο. Τα αρχαία άλλωστε, βρίσκονται σε βάθος πάνω από  ενάμισι μέτρο, γι΄αυτό και οι αρχαιοκάπηλοι χρησιμοποίησαν μηχανικά μέσα. Να σημειωθεί ότι η αρχαία πόλη των Γόννων βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την  νέα σε ύψωμα με την ονομασία Καστρί.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα, ThessaliaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια