Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση των πλούσιων κατοικιών της Εφέσου

Το έργο στην Έφεσο ξεκίνησε το 2012 με στόχο την προστασία και διατήρηση των Οίκων με τα Άνδηρα,  οι οποίοι περιέχουν σημαντικές τοιχογρ...

Το έργο στην Έφεσο ξεκίνησε το 2012
με στόχο την προστασία και
διατήρηση των Οίκων με τα Άνδηρα,
 οι οποίοι περιέχουν σημαντικές τοιχογραφίες

Η αποκατάσταση και η προστασία των δύο "Οίκων με τα Άνδηρα" (γνωστοί και ως Οίκοι Yamaç) και δύο οικιστικών περιοχών από τις επτά συνολικά που υπάρχουν, έχουν πλέον ολοκληρωθεί, δήλωσε η πρόεδρος της ανασκαφής για την Έφεσο, Δρ. Sabine Ladstaetter. 

Οι εργασίες εκσκαφής και αποκατάστασης στην Έφεσο, όπου τα σημάδια των κατοίκων φτάνουν μέχρι το 6000 π.Χ., αποκάλυψαν ένα κτίριο κοντά στο αρχαίο θέατρο. Οι αρχαιολογικές εργασίες στο σημείο έφτασαν πλέον στο 111ο έτος της ηλικίας τους.

Η αρχαία πόλη αποτελεί το σπίτι πολλών θαυμάσιων κατασκευών, όπως αυτών στην περιοχή που ονομάζεται Yamaç Evler, όπου και πιστεύεται ότι έχουν κατοικηθεί από πλούσιες οικογένειες.

Η Ladstaetter δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης ότι οι κατοικίες στην περιοχή Yamaç της Εφέσου χτίστηκαν με πολυτελή τρόπο. Κατά τη διενέργεια των ανασκαφών, η ομάδα κατάφερε να διατηρήσει και να προστατεύσει τις τοιχογραφίες.


Άποψη των ανακατασκευασμένων Οίκων με τα Άνδηρα της Εφέσου.
Το έργο, που ξεκίνησε το 2012, έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση των Οίκων στην περιοχή Yamaç της Εφέσου. «Από τις επτά κατοικίες, οι δύο έχουν αποκατασταθεί», δήλωσε η Ladstaetter, και πρόσθεσε ότι αυτές οι αποκαταστάσεις ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.


Λεπτομέρεια από τις τοιχογραφίες.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν συνολικά 78 δωμάτια με διάφορες τοιχογραφίες στις κατοικίες. Από αυτές οκτώ έχουν αποκατασταθεί. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ σημαντικές, σύμφωνα με την Ladstaetter. «Αυτές οι τοιχογραφίες διαμορφώνουν την άποψή μας για τον 1ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και τον 3ο αιώνα. Μπορούμε να δούμε όλες τις φάσεις σε μια αίθουσα», είπε. Σε κάποιες από τις αίθουσες υπήρχαν έως πέντε τοιχογραφίες που είχαν ζωγραφιστεί η μία πάνω στην άλλη, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Χρηματοδοτική στήριξη

Η γενική διευθύντρια της Ένωσης για την Έφεσο, Gülsevim Avcı Tolunay δήλωσε ότι υποστήριξαν οικονομικά το 2013 την αποκατάσταση των τοιχογραφιών σε τρεις από τις αίθουσες.


Οι εργασίες εκσκαφής και αποκατάστασης στην Έφεσο, όπου τα σημάδια των κατοίκων φτάνουν μέχρι το 6000 π.Χ., αποκάλυψαν κτίριο κοντά στο αρχαίο θέατρο.
Σημειώνοντας ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν τα έργα αυτά χωρίς χορηγούς, η Avcı Tolunay είπε ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτό το έργο ήταν να το υποστηρίξουν με επιπρόσθετα οικονομικά κεφάλαια. «Τέτοιες αποκαταστάσεις απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα. Ο προϋπολογισμός για μια μόνο αίθουσα είναι 40.000 €. Η αποκατάσταση των τριών αιθουσών απαιτεί 120.000 € και φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός για τις αίθουσες ήταν 230.000 €», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε χορηγούς», είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος ήταν να αποκαλυφθούν πλήρως οι τοιχογραφίες.


Έχουν αποκατασταθεί οι δύο από τις επτά κατοικίες.
Ο Kurtuluş Türk, ο οποίος ασχολείται με τις εργασίες αποκατάστασης, δήλωσε ότι τα σχέδια έγιναν με φυσικό χρώμα. «Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν διάφορα έργα ζωγραφικής και τα έργα αυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η αίθουσα του Έρωτα, η αίθουσα με τα πτηνά και οι αίθουσες με τις ανθρώπινες φιγούρες και τα φυτά».


Η Δρ. Sabine Ladstaetter δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 78 αίθουσες με διαφορετικές τοιχογραφίες.
Η Έφεσος είναι ένα από τα μέρη που προσελκύουν το μεγαλύτερο εισόδημα, από άποψη ενδιαφέροντος αρχαιολογικών χώρων. Η αρχαία πόλη ήταν αυτή που έφερε το υψηλότερο εισόδημα στην επαρχία. Οι επισκέπτες της πλήρωσαν περίπου 9.340.000 τουρκικές λίρες όλο το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι συνδεδεμένα με την Πολιτιστική Διεύθυνση στη Σμύρνη, ήταν περίπου 12.280.000 τουρκικές λίρες το 2011, αυξήθηκαν σε 13,83 εκ. το 2012 μια αύξηση της τάξης του 12,7%.

Το μεγαλύτερο εισόδημα το 2011 προήλθε από την αρχαία Έφεσο. Τα έσοδα από την αρχαία πόλη ήταν πάνω από 8 εκατομμύρια λίρες. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και 2.082.834 άτομα επισκέφθηκαν την αρχαία πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια