Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η εξέλιξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου

Συνολική άποψη του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, ύψους 100.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ το...

Συνολική άποψη του
αρχαίου θεάτρου της Λίνδου.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, ύψους 100.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Λίνδου, οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθεί στη ζωή του σύγχρονου οικισμού της Λίνδου.

Οι εργασίες πεδίου, ξεκίνησαν μόλις τον Αύγουστο του 2012, καθώς λόγω των «ειδικών» συνθηκών και των επανειλημμένων εκλογικών αναμετρήσεων (2012)  δεν ήταν δυνατή η πρόσληψη του εργατοτεχνικού προσωπικού νωρίτερα.  Η σύμβασή τους έληξε αναγκαστικά 31-12-2012, διότι δεν ήταν δυνατή (νόμιμη) η παράτασή της, και έκτοτε δεν έχει βρεθεί τρόπος για να γίνει νέα προκήρυξη. Υπολείπεται ο καθαρισμός μέρους της ορχήστρας και της σκηνής και μεγάλου μέρους του περιβάλλοντος χώρου.

Ωστόσο έχει ήδη ανατεθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η αρχιτεκτονική μελέτη στην αρχιτέκτονα - αναστηλώτρια κ. Αγγελική Μάρκου, μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης.

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου:

"Ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του χώρου με τρισδιάστατο σαρωτή (3d scanner), ο οποίος μας έχει δώσει έγχρωμη ορθοφωτογράφιση σε κάτοψη και σε όψη, υπό κλίμακα και σε μεγάλη ακρίβεια. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αντίστοιχα σχέδια που θα προκύψουν από τις ορθοφωτογραφίες (σε συνδυασμό με συμπληρωματικές μετρήσεις που έχουν ξεκινήσει και γίνονται με τη βοήθεια γεωδαιτικού σταθμού). Προχώρα, επίσης, το τμήμα της μελέτης, κυρίως όσον αφορά την τεκμηρίωση και την παθολογία.

Υπολογίζεται ότι τα σχέδια και η μελέτη θα είναι έτοιμα έως 31-12-2013. Το χρονοδιάγραμμα ισχύει βέβαια για το ήδη ανασκαμμένο τμήμα, για το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθούν οι ανασκαφές."

Επίσης εστάλη στο Κέντρο Λίθου αίτημα για αναλύσεις λίθων, τις οποίες έχει ζητήσει η κα Μάρκου για την ολοκλήρωση της μελέτης της.

Σε οικονομικό επίπεδο έχουν δαπανηθεί περίπου 28.000 ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται κυρίως η μισθοδοσία της αρχαιολόγου και των εργατοτεχνιτών και η σύμβαση της αρχιτέκτονος, κας Μάρκου.  Προς το παρόν, τα χρήματα επαρκούν για να συνεχιστούν οι εργασίες, όμως χρειάζεται χρονική παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης.  Για το λόγο αυτό και μετά από κοινή αυτοψία με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, την αρχαιολόγο κ. Πορτοκαλένια Βρατσάλη και την αρχιτέκτονα κ. Αγγελική Μάρκου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η αρμόδια για το αρχαίο θέατρο της Λίνδου αρχαιολόγος, κα Ελένη Φαρμακίδου έστειλαν αίτημα παράτασης.

Η παράταση, σύμφωνα με πρόταση του κ. Χατζηιωάννου, αιτήθηκε να γίνει μέχρι τη λήξη της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου (31-08-2014).  Στο διάστημα αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο συντομότερο δυνατό διάστημα.


Πηγή: Διάζωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια