To κρατικό αυστραλιανό δίκτυο της SBS μετέδωσε ρεπορτάζ για μια ομάδα πέντε Αυστραλών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία πρ...
To κρατικό αυστραλιανό δίκτυο της SBS μετέδωσε ρεπορτάζ για μια ομάδα πέντε Αυστραλών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στην 'Ανδρο, σε μία προσπάθεια «να διαλευκανθεί το μυστήριο της ξαφνικής εγκατάλειψης του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγοράς κατά τον ένατο αιώνα π.Χ., ενώ βρισκόταν σε ιδιαίτερη άνθιση».
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ο οικισμός της Ζαγοράς εγκαταλείφθηκε κακήν κακώς από τους κατοίκους της κατά τον 8ο αιώνα, ενώ άκμαζε στο θαλάσσιο εμπόριο, στη γεωργία και τη βιομηχανία. Οι Αυστραλοί αρχαιολόγοι με τους συνεργάτες τους έχουν βάλει στοίχημα να ανακαλύψουν αν η αιτία ήταν η έλλειψη γλυκού νερού ή κάποιος μεγάλος σεισμός.
Οι ανασκαφές, που επιχορηγούνται με 1.000.000 δολάρια από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Η επικεφαλής της ομάδας δρα Μάργκαρετ Μίλερ δήλωσε ότι χρειάστηκε να επιστρατεύσουν ακόμη και μουλάρια για να προσεγγίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, όπου θα παραμείνουν έως τις 4 Νοεμβρίου.
«Η Ζαγορά είναι κάτι σαν την Πομπηία, ο χρόνος έχει παγώσει» λέει η δρ Μίλερ. «Για τη μεταφορά των βαριών εργαλείων κάνουμε χρήση μουλαριών, ενώ η αποστολή μένει στο Μπατσί. Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της Γεωμετρικής Περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο τότε. Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής στην περίοδο αυτή» είπε η Μάργκαρετ Μίλερ.
Ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στο οροπέδιο μιας ιδιόμορφης και αρκετά απόκρημνης χερσονήσου, σε υψόμετρο 160μ. ΄Ηδη στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Αντ. Μηλιαράκης είχε επισημάνει τον οικισμό, αλλά οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1960 από τον ΄Εφορο Αρχαιοτήτων Νικόλαο Ζαφειρόπουλο. Μεγαλύτερης έκτασης ανασκαφές, που έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του οικισμού διεξήχθησαν από τον καθηγητή Αλέξανδρο Καμπίτογλου από το 1965 μέχρι το 1972.
Κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα του γεωμετρικού οικισμού (10ος-8ος αιώνας π.Χ.), που προστατεύεται με ισχυρό τείχος προς την ενδοχώρα, μήκους 110μ. Η είσοδος στον οικισμό γινόταν από μια μεγάλη πύλη, που ανακατασκευάσθηκε κατά τον 6ο αι. π.Χ. , όταν κτίστηκε και ο ναός.
Το ιερό, του οποίου η ίδρυση ανάγεται στον 8ο αι. π.Χ. , συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τον 5ο αι. π.Χ., παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί γύρω στο 700π.Χ. Ο ναός, που κτίστηκε γύρω στο 575-500 π.Χ., είναι μεγαρόσχημος με κλειστό πρόναο και σηκό, που περιέκλεισε τον παλαιό βωμό. ΄Ισως εδώ λατρευόταν η Αθηνά. Τα ευρήματα του οικισμού εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου.
Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν γίνει μικρής κλίμακας στερεωτικά έργα, κυρίως στους τοίχους των κατοικιών.
[ 1 ] Φωτογραφικό Υλικό από τις ανασκαφές του 1971 στη Ζαγορά
Πηγή εικόνας: Andros365
Δεν υπάρχουν σχόλια