Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι γδύνουν μούμιες για να σώσουν την αρχαία ενδυμασία

Κινέζοι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν προσεκτικά την ενδυμασία, ηλικίας 2.200 ετών από τέσσερις μούμιες, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση...


Κινέζοι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν προσεκτικά την ενδυμασία, ηλικίας 2.200 ετών από τέσσερις μούμιες, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση να σαπίσει μαζί με τα αποξηραμένα πτώματα.


Τρία κρανία και τέσσερα οστά κάτω γνάθου διαφορετικών μεγεθών έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής , οδηγώντας τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ανήκαν σε έναν άνδρα, δύο γυναίκες και ένα μικρό αγόρι.

«Μπορεί να είναι μια οικογένεια όπου τα μέλη της, ένας άντρας, δύο γυναίκες και ένα παιδί, ενταφιάστηκαν μαζί», δήλωσαν οι Xu Dongliang και Academia Turfanica που ανέλαβαν το έργο, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στα ρούχα ήταν μάλλινα παντελόνια, πλεκτοί μανδύες, υφασμάτινα παλτά, μεταξωτά μαντίλια και μπότες προβάτων, τα οποία μας προσφέρουν μια γεύση από τα λεπτές χειροτεχνήματα της εποχής εκείνης, σύμφωνα με τον Xu.

Μέσα από το υφασμάτινο παλτό, ο άνδρας φορούσε μια ζώνη, με καφέ και κόκκινα χρώματα, κατασκευασμένη από δέρμα και μαλλί και διακοσμημένη με πράσινο μετάξι. Οι γυναικείες μούμιες φορούσαν μάλλινα παλτά εξωτερικά με μεταξωτά μαντίλια καθώς και πέτρες από αχάτη που πιστεύεται ότι προερχόταν από περιδέραια ή ανάλογα αξεσουάρ της μέσης. «Αυτά είναι η απόδειξη ότι αυτή ήταν μια αριστοκρατική οικογένεια», δήλωσε ο Xu.

Οι μούμιες ανακαλύφθηκαν το 2007 σε ένα σύμπλεγμα αρχαίων τάφων που βρέθηκαν σε εργοτάξιο στην εθνική οδό του νομού Turpan, στην βορειοδυτική Κίνα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή περίπου 31 τάφοι που περιείχαν ντυμένοι μούμιες, οι περισσότερες ενδεδυμένες με μεταξωτά και μάλλινα υφάσματα ενώ έχει ανακαλυφθεί και τεχνητό πόδι .

Οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι οι μούμιες χρονολογούνται στην περίοδο της Δυναστείας των Δυτικών Han, πριν από 2.200 με 2.500 χρόνια.

Ο Xu δήλωσε ότι τα τέσσερα ταριχευμένα σώματα έχουν κολλήσει μεταξύ τους εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, γεγονός που κατέστησε αρκετά δύσκολο την αφαίρεση των ρούχων τους.

Ο Wang Ziqiang, αρχαιολόγος του Εθνικού Μουσείο Μεταξιού της Κίνας, δήλωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου, τα ρούχα έπρεπε να αφαιρεθούν αλλιώς θα διασπώνταν μαζί με τις μούμιες.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ρούχα παρέμειναν ανέπαφα, χάρη στο κλίμα και τα  γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Η περιοχή είναι γνωστή για το ξηρό της κλίμα και τις αμμώδεις γεωμορφές της.

Πολλά αρχαία πτώματα από διάφορες δυναστείες αφυδατώνονται γρήγορα και επομένως μουμιοποιούνται με φυσικό τρόπο. Η παλαιότερη μούμια που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα χρονολογείται πριν από 3.200 χρόνια.

Οι μούμιες είχαν άσχημα διασπασθεί σε κομμάτια, βρίσκοντας μόνο βρώμικα κρανία και σκελετούς ενώ περαιτέρω ζημιά θα προέκυπτε, εάν δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τα ενδύματα από τις μούμιες πριν καταστραφούν όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εκτός από τη διατήρηση των ρούχων, το «γδύσιμο» των μουμιών θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ρούχα της περιόδου, τις τεχνικές της ​​νηματουργίας και της βαφής  καθώς και γενικότερα στοιχεία για τον πολιτισμό των Turpan και των αρχαίων δυτικών περιοχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια