Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Όρια στο Δελφικό τοπίο

Οι γενικές κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων και η σκόπιμη ασάφεια που τις συνόδευε, έτσι ώστε να ερμηνεύονται τα όριά τους κατά το δοκούν, έχε...

Οι γενικές κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων και η σκόπιμη ασάφεια που τις συνόδευε, έτσι ώστε να ερμηνεύονται τα όριά τους κατά το δοκούν, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο παρελθόν τόσο στα αρχαία όσο και στους πολίτες που έκαναν τα πάντα για να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, χωρίς όμως αυτό να το επιτυγχάνουν πάντα.

Με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το οποίο άρχισε να συντάσσεται, νοικοκυρεύεται σιγά σιγά η κατάσταση και ελπίζεται πως μετά την ολοκλήρωσή του θα γνωρίζει καθείς τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη γης που κατέχει πριν προβεί σε οποιαδήποτε αξιοποίηση ή αγοραπωλησία.

Συνεπώς έχει κάθε δίκιο η έφορος Δελφών Νάνσυ Ψάλτη να πανηγυρίζει γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές τη μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος Δελφών για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αμφισσας, «θέτοντας για πρώτη φορά τις βάσεις προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της εκκρεμότητας των χρήσεων γης στη ζώνη Β' του Δελφικού τοπίου», όπως η ίδια επισημαίνει. Έχουμε παρακολουθήσει άπειρες περιπτώσεις ταλαίπωρων ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές, αγρότες στην πλειονότητά τους, που ζητούσαν -σχεδόν εκλιπαρούσαν- να τους δοθεί η άδεια για να κτίσουν μια αποθήκη ή μια στάνη για τα πρόβατά τους.

Είναι πραγματικά λυτρωτικό ότι ύστερα από 30 χρόνια και πλέον τείνει να λυθεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, όπως αυτό του Δελφικού τοπίου, το οποίο ασφαλώς πρέπει να προστατευθεί χωρίς όμως να δημιουργεί και μείζονα προβλήματα στους ντόπιους.

Αυτή τη φορά φαίνεται πως υπήρχε και πολιτική βούληση για να δοθεί η λύση. Σύμφωνα με την έφορο, δεν θα είχε επιτευχθεί «χωρίς την εξαίρετη συνεργασία και την εξαντλητική εξέταση όλων των επιμέρους ζητημάτων από τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΟΑ». Η ίδια επισημαίνει: «Αν η τακτοποίηση του δελφικού ζητήματος αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης της Φωκίδας, το οποίο θα επιτρέψει τη λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγική δραστηριότητα του τόπου και στην προστασία του Δελφικού τοπίου, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμμετείχα σε αυτή την ομάδα εργασίας».


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια