Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα: Αρχαιολογική και Ιστορική Περιήγηση στη Βόρεια Λακεδαίμονα

Το Σαββάτο  25 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες «Γεώργιος Περδικλώνης» και «Αλέξανδρος Κουρής» της Πνευματικής Εστία...




Το Σαββάτο  25 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες «Γεώργιος Περδικλώνης» και «Αλέξανδρος Κουρής» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης η παρουσίαση των Πρακτικών της Β΄ Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ημερίδας για την Βόρεια Λακεδαίμονα. 

Η παρουσία του κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν συγκλονιστική καθώς οι δύο αίθουσες της Πνευματικής Εστίας ήταν κατάμεστες με κόσμο. Τα Πρακτικά είναι μια έκδοση του Εξωραϊστικού  και Πολιτιστικού   Συλλογού Αγόριανης και του Ν.Π.Π.Π. του Δ.Σπάρτης.

Τον τόμο των Πρακτικών παρουσίασαν οι κάτωθι ομιλητές:  
- η κ. Έλενα Ζαββού, Αρχαιολόγος του Επιγραφικού Μουσείου,
- η Δρ.Πέπη Γαβαλά, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Λακωνίας,
- ο κ.Γεώργιος Γιαξόγλου, Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π. 
- και ο κ.Λεωνίδας Σουχλέρης, Αρχαιολόγος της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Την παρουσίαση προλόγισε ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και  ο Πρόεδρος  του Ν.Π.Π.Π. Δ. Σπάρτης κ.Μ.Τζωρτζάκης, ενώ ακολούθησε και   ομιλία του Δρ.Κωνσταντίνου Λαγού, Λέκτορα  της Αεροπορικής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων,  με θέμα: "Οι πεσόντες αεροπόροι της Βόρειας Λακεδαίμονας (Γεωργίτσι). Ένα αφιέρωμα για τα 101 χρόνια  της Πολεμικής Αεροπορίας"

Και οι τέσσερις ομιλητές μίλησαν με θέρμη για την διοργάνωση των τριών (3) Ημερίδων (2010 - 2012) που είχαν ως θέμα την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Βόρειας Λακεδαίμονος και εκθείασαν τους συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον τόμο των Πρακτικών του 2011 και είχαν τα παρακάτω θέματα:

1. Αποσπάσματα του Διοκλητιάνειου Αγορανομικού Διατάγματος στην Αρκαδία του Δρ. Σταμάτη Α. Φριτζίλα, Αρχαιολόγου της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας

2. Η Αγόριανη της Βόρειας Λακεδαίμονος. Από τους Παλαιολόγειους χρόνους έως και την Επανάσταση του 1821, του Λεωνίδα Σουχλέρη, Αρχαιολόγου της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας

3. Αποκατάσταση και ανάδειξη βυζαντινών ναών. Το έργο της 5ης ΕΒΑ στη βόρεια Λακεδαίμονα,  της Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Κωνσταντίνας Ντουβή,

4. Αγωνιστές της Αγόριανης και "των χωριών  της Επάνω Ρίζας του Ταϋγέτου"   στην Επανάσταση του 1821, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης  κ.Δημητρίου Σπαντίδου,

5. Από τους ναούς της Αγόριανης: Η Κοίμηση της Θεοτόκου, της Αν.Προϊσταμένης της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης κ.Ευαγγελίας Πάντου,

6. Οι πεσόντες αεροπόροι της Βόρειας Λακεδαίμονος (Γεωργίτσι). Ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Πολεμικής Αεροπορίας του κ. Κωνσταντίνου Λαγού, Ιστορικού, Λέκτορα Αεροπορικής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων.


Η παρουσίαση έκλεισε με την ομιλία του κ.Λεωνίδα Σουχλέρη αρχαιολόγου της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης που μίλησε για την διοργάνωση των τριών επιστημονικών ημερίδων στην Αγόριανη της βόρειας Λακωνίας (2010-2012) και την έκδοση των δύο πρώτων πρακτικών (2010-2011). 

Ο κ.Σουχλέρης επισήμανε ότι: "Παρόλο που θεματικά και με την 3η Ημερίδα το 2012 είχαμε αρχίσει να πλησιάζουμε στα πεδινά της Λακεδαίμονας και της Σπάρτης οι νέες  αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου  από τις αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Λακωνίας, μας οδηγούν πάλι πίσω στο Λογκανίκο και στην κτηματική περιφέρεια της Αγόριανης, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Πελλάνας καθώς οι πληθώρα των ευρημάτων επιζητούν την δημοσίευσή τους και είτε μέσα από τις Αρχαιολογικές Ημερίδες του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγόριανης και του Ν.Π.Π.Π  του Δήμου Σπάρτης είτε και από άλλα Τοπικά και Διεθνή συνέδρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θα είμαστε σε θέση Ιστορικοί και Αρχαιολόγοι από το 2014 και εξής να ενημερώσουμε τους Λάκωνες για τις σημαντικές ανακαλύψεις της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 5 ετών στον τόπο μας".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αθανάσιος Δαβάκης, η βουλευτής κ.Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ.Σταύρος Αργειτάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Βαλλιώτης, Ευάγγελος Νικολακάκης, Αποστόλης Σκρεπέτης και Παναγιώτης Ρήγας αρχαιολόγοι που υπηρετούν στην  Αρκαδία και τη Λακωνία, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και πλήθος δημοτών.

Ο τόμος των Πρακτικών της Β΄ Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ημερίδας για την Βόρεια Λακεδαίμονα διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους και εκφράστηκε η ελπίδα οι τοπικοί φορείς και ο Δήμος Σπάρτης να βοηθήσουν τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγόριανης για την έκδοση και των Πρακτικών της 3ης Ημερίδας που διοργανώθηκε τον Αύγουστο του 2012 στην Αγόριανη του Δήμου Σπάρτης που  αναμένετε να εκδοθεί στο πρώτο 6μηνο του 2014.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια