Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Xωριό 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Αεροφωτογραφία της ανασκαφής. Στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αγροτικού χωριού 2.300 ετών που...


Αεροφωτογραφία της ανασκαφής.
Στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αγροτικού χωριού 2.300 ετών που χρονολογείται από την περίοδο του Δεύτερου Ναού, σύμφωνα με την  Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Χαρακώματα που καλύπτουν έκταση περίπου 750 τετραγωνικών μέτρων αποκάλυψαν στενά σοκάκια και μερικά πέτρινα σπίτια, που το καθένα περιέχει πολλά δωμάτια και μια ανοιχτή αυλή. Ανάμεσα στα ερείπια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δεκάδες νομίσματα, μαγειρικά σκεύη, γεωργικά εργαλεία καθώς και αγγεία για την αποθήκευση λαδιού και κρασιού.

«Τα δωμάτια λειτουργούσαν γενικά ως κατοικίες και αποθήκες, ενώ οι εγχώριες εργασίες λάμβαναν χώρα στις αυλές», δηλώνει η Irina Zilberbod, διευθύντρια της ανασκαφής για το IAA.

Αεροφωτογραφία του χωριού από την Ιερουσαλήμ.
Οι αρχαιολόγοι δεν πως ονομαζόταν η πόλη στην αρχαιότητα, αλλά βρίσκεται κοντά στον θρυλικό δρόμο της Burma, μιας διαδρομής που επέτρεπε την μεταφορά προμηθειών και τροφίμων στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1948. Το αγροτικό χωριό βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή με θέα στη γύρω περιοχή ενώ οι άνθρωποι που κατοικούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου του Δεύτερου Ναού, πιθανότατα καλλιεργούσαν ελαιώνες και αμπελώνες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της IAA.

Η περίοδος του Δεύτερου Ναού (538 π.Χ. έως το 70 μ.Χ.) αναφέρεται στη ύπαρξη εβραϊκού ναού που χτίστηκε στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ για να αντικαταστήσει τον Πρώτη Ναό μετά την καταστροφή. Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι αυτό το επαρχιακό χωριό έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ., όταν η Ιουδαία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της μοναρχίας των Σελευκιδών μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την πόλη στο τέλος της Ασμοναϊκής δυναστείας - όταν ήρθε στην εξουσία ο Ηρώδης ο Μέγας το 37 π.Χ. - ίσως προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην πόλη εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης.

Νόμισμα από την περίοδο του Αντίοχου Γ' που ήταν στην εξουσία από το 222-187 π.Χ.
«Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων χωριών και αγροκτημάτων στο τέλος της δυναστείας Hasmonean ή στις αρχές της κυριαρχίας του Ηρώδη του Μέγα σε πολλές αγροτικές τοποθεσίες της Ιουδαίας», δηλώνει ο αρχαιολόγος Yuval Baruch. «Και αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα τεράστια οικοδομικά έργα του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ, κυρίως την κατασκευή του Όρους του Ναού, και τη μαζική μετανάστευση των κατοίκων στην πρωτεύουσα για να εργαστούν στα έργα αυτά»

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας σωστικής ανασκαφής πριν από ένα κατασκευαστικό έργο που ξεκίνησε πέρυσι: την τοποθέτηση ενός αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 35 χιλιομέτρων αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν προκειμένου να διατρέξει γύρω από τα ερείπια του αρχαίου χωριού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του ΙΑΑ. Οι σωστικές ανασκαφές είναι αρκετά κοινές στο Ισραήλ προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση κατασκευής κτιρίου πάνω σε αρχαία μνημεία. Για παράδειγμα, ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο βυζαντινό ψηφιδωτό εκκλησίας αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε περιοχή κατασκευής πάρκου καθώς και ένας αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τη Γιάφα αποκαλύφθηκε πριν από την εγκατάσταση ενός σωλήνα αποστράγγισης.


Πηγή: M. Gannon, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια