Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μετανακτορικό τρίπτυχο από τον Κύνο

Στα πλαίσια της 8ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτή...



Στα πλαίσια της 8ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30), η Δρ. Φανουρία Δακορώνια,  Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, ο Δρ. Πέτρος Κουνούκλας, ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και η Αικατερίνη Σταμούδη, Γ΄ ΕΠΚΑ θα παρουσιάσουν την ομιλία τους με θέμα: «Ένα μετανακτορικό τρίπτυχο από τον Κύνο. Αρχιτεκτονική και χωροταξική οργάνωση. Εικονιστική κεραμική, Οικιακή κεραμική».

Ο χαμηλός λόφος στη θέση Πύργος στην παραλία Λιβανατών βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. ΒΑ της Δημοτικής Κοινότητας Λιβανατών του Καλλικρατικού Δήμου Λοκρών και έχει ταυτιστεί με τον αρχαίο Κύνο, το σπουδαιότερο λιμάνι των Ανατολικών Λοκρών, που σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετείχε στην Τρωική εκστρατεία (Ιλιάδα, ΙΙ, 531-533). 

Η συστηματική ανασκαφική διερεύνηση στο ΒΔ τμήμα του λόφου και σε έκταση περίπου 500μ2 κατέδειξε, ότι αυτός σχηματίστηκε από τις διαδοχικές φάσεις κατοίκησης, που ξεκινούν ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Η αδιάλειπτη αυτή χρήση του χώρου αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες πτυχές της ανασκαφής καθώς είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις οικισμού στην κεντρική Ελλάδα με συνεχή χρήση από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τη Μεσαιωνική περίοδο. 

Τα εξαχθέντα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα μελέτη, συχνά απρόσμενα και ανατρεπτικά, αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των κατοίκων του οικισμού διαχρονικά και η χρησιμότητά τους δεν περιορίζεται μόνον στην Ανατολική Λοκρίδα, καθώς αυτά βρίσκουν εφαρμογή στον πολιτισμό ολόκληρου του ελληνικού κόσμου. 

Η συμμετοχή μας στο Μυκηναϊκό Σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της μελέτης του υλικού, που αφορούν στην περίοδο του οικισμού του τέλους της Εποχής του Χαλκού. 

Ειδικότερα παρουσιάζεται η στρωματογραφία της ανασκαφής, η αρχιτεκτονική των διατηρηθέντων οικοδομημάτων και η ερμηνεία χρήσης των διαφόρων χώρων σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα. 

Η κεραμεική, που αποτελεί το βασικό εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων για την τύχη και την ιστορία ενός οικισμού, είναι στην περίπτωση του Κύνου ιδιαιτέρως πλούσια και διδακτική σχετικά με τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, τον τρόπο διαβίωσής τους και τις επαφές τους. 

Στον Κύνο ανθεί κατά την Υστεροελλαδική ΙΙΙΓ Μέση περίοδο ένα εργαστήριο ή εργαστήρια κεραμεικής, που παράγουν αγγεία πολυτελείας, όπως μπορούν να χαρακτηριστούν κάποια πολύ καλής ποιότητας πηλού, επεξεργασίας και διακόσμησης με θέματα του ζωικού βασιλείου και διάφορες παραστάσεις σχετικά με ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως θυσία, αρματοδρομία, ναυσιπλοΐα, αλιεία, πόλεμος. 

Η εικονιστική κεραμεική του Κύνου, η οποία λόγω θεματολογίας, αποτελεί από μόνη της ένα φαινόμενο, υπήρξε αντικείμενο συναλλαγής και επικοινωνίας με τις γύρω περιοχές, όπως αποδεικνύεται από τα ανασκαφικά δεδομένα άλλων θέσεων, π.χ. το Καλαπόδι. 

Η κεραμεική παραγωγή όμως δεν περιορίζεται μόνον σε σκεύη πολυτελείας, αλλά έχει προσφέρει άφθονα δείγματα αγγείων καθημερινής οικιακής χρήσεως, όπως π.χ. μαγειρικά σκεύη, μερικά των οποίων ήταν επίσης διακοσμημένα είτε με πλαστικά στοιχεία, είτε με ζωγραφική. 

Οργανωτική Επιτροπή Μυκηναϊκού Σεμιναρίου: 
Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.


Πηγή: Αιγεύς



Δεν υπάρχουν σχόλια