Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απεβίωσε ο Τάσος Μαργαριτώφ

Ο κλάδος της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης έχασε χθες έναν πρωτεργάτη και διακεκριμένο επιστήμονα, τον Τάσο Μαργαριτώφ.  ...



Ο κλάδος της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης έχασε χθες έναν πρωτεργάτη και διακεκριμένο επιστήμονα, τον Τάσο Μαργαριτώφ. 

Συγκίνηση και ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία η είδηση του θανάτου του κορυφαίου συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Τάσου Μαργαριτώφ, ο οποίος κίνησε για το μεγάλο ταξίδι χθες, στις 4 το πρωί, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο του Βόλου.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Το Έρρωσο απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Ο ιδιαίτερα αγαπητός τέως επιθεωρητής συντήρησης αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα και εισήχθη αμέσως στη Β’ Παθολογική Κλινική, όπου άφησε χθες την τελευταία του πνοή, καθώς δεν άντεξε η καρδιά του, που χωρούσε όλο τον κόσμο.

Ο εκλιπών, ήταν πολύ αγαπητός όχι μόνο στο Βόλο αλλά και στο πανελλήνιο, ενώ η φήμη του ξεπέρασε προ πολλού τα σύνορα της Ελλάδας. Ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος Βολιώτης συντηρητής, ο οποίος τιμήθηκε, σημειωτέον από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον περασμένο Νοέμβριο, προσέφερε σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργάνωσε, συγκεκριμένα, εκδήλωση για τον τομέα της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Θησείο, τιμώντας τον κορυφαίο και πολυβραβευμένο συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Τα άξια χέρια του Τάσου Μαργαριτώφ και η διορατικότητά του διέσωσαν πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων κατέχει εξέχουσα θέση το περίφημο κόκκινο ύφασμα της Βεργίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992, οπότε και αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή - Επιθεωρητή. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατείχε, δε, τον αριθμό 1 στην Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του συντηρητή στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εργάστηκε ακούραστα στη συντήρηση τοιχογραφιών, εικόνων, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών. Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδος.

Από τις πιο σημαντικότερες εργασίες του ήταν η συντήρηση έργων αρχαίων χρόνων στη Σαντορίνη, στη Βεργίνα, στη Δήλο, στο Λευκαντή, στο Βόλο, στην Αγχίαλο και αλλού. Συντήρησε τοιχογραφίες Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών χρόνων, στην Ιταλία, στην SantaMariaAntiqua του 7ου αιώνα στη Ρώμη και σε κρύπτες ερημιτών του 12ου αιώνα στο Poggiardo και στη Gravina, στα Ιεροσόλυμα και σε άλλες τοποθεσίες στους Αγιους Τόπους, καθώς και σε εκατοντάδες ναούς στην Ελλάδα, στο Μυστρά, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλία γενικά, στα Κύθηρα, στην Αττική, στο Γεράκι Λακωνίας, στην Κέρκυρα και αλλού.

Συντήρησε εικόνες Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και αλλού. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συστηματική καταγραφή και φωτογράφηση των εικόνων της Μονής του Σινά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η πολύ σημαντική, εγκαυστική εικόνα του Χριστού, την οποία αυτός πρώτος, χρονολόγησε στον 6ον μ Χ αιώνα. Επίσης εργάστηκε στη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου νεοκλασσικών κτιρίων, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αρσάκειο, στο Ιλίου Μέλαθρο, στην Αγροτική Τράπεζα και σε πολλά άλλα.

"Εργάστηκε με μεράκι, κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές με πενιχρά μέσα και συνέβαλε με το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση στην εδραίωση του κλάδου της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ως αυτόνομου επιστημονικού κλάδου στο χώρο του Υπουργείο Πολιτισμού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συμπληρώνει: "Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκπόνησε επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση έργων τέχνης και εργάστηκε στη συντήρηση εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερους σταθμούς τις αρχαιότητες της Θήρας και Βεργίνας. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στο πεδίο της έρευνας και η δράση του στον τομέα της Εκπαίδευσης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

Εκπαιδευτική προσφορά          

Στον τομέα της έρευνας η προσφορά του ήταν επίσης πολύ σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρονται, η πρωτότυπη μέθοδος του για τον αποχωρισμό επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων σε εικόνες, καθώς επίσης και το σύστημα που αυτός επινόησε για την συσκευασία αρχαιοτήτων, με στόχο την αποτελεσματική προστασίας τους από φυσικούς κινδύνους, όσο και κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα δραστήριος υπήρξε ο Τάσος Μαργαριτώφ ως προς την εκπόνηση επιστημονικών μελετών και ως προς τη συμμετοχή του σε πανελλήνια και σε διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη συντήρηση Εργων Τέχνης. Τέλος μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στον εκπαιδευτικό τομέα, όπου συγκέντρωσε γύρω του νέους ανθρώπους με κέφι για μάθηση, στους οποίους κατάφερε να εμπνεύσει το δικό του πάθος για τη συντήρηση των αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων δίδαξε συντήρηση στη σχολή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, στο ΙΕΚ ΠΕΤΡΑ, στο ΔΙΕΚ Βόλου, στην Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολις Δημητριάδος στο Τμήμα Συντηρήσεως Εργων Ζωγραφικής καθώς και σε πολλά σεμινάρια.

Ο πάντα χαμογελαστός και ιδιαίτερα χαρισματικός Τάσος Μαργαριτώφ, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Αφοσιωμένος σύζυγος της πολυαγαπημένης του Λιάνας, πατέρας και παππούς δύο τρισχαριτωμένων εγγονιών, καμάρωνε για την εξέλιξη των παιδιών του Μάνιας και Ακη, που κληρονόμησαν τα καλλιτεχνικά γονίδια της οικογένειας.

Το τελευταίο αντίο θα απευθύνουν σήμερα στον εκλιπόντα οικείοι, φίλοι, συμπολίτες και όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα ψαλεί στις 11 το πρωί η εξώδειος ακολουθία.  Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Διαβάστε περισσότερα για τον κορυφαίου συντηρητή αρχαιοτήτων: 


-----------------------------------------------------------------------------------------
Το Έρρωσο απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
-----------------------------------------------------------------------------------------


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος , ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια