Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύθηρα, ένα Μουσείο ξαναγεννιέται

Η επαναλειτουργία του  Αρχαιολογικού  Μουσείου Κυθήρων,  αίτημα  της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του πλήθους των ομογενών της,  μπαίνε...

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Η επαναλειτουργία του  Αρχαιολογικού  Μουσείου Κυθήρων,  αίτημα  της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του πλήθους των ομογενών της,  μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.

Το έργο εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ και από τον Αύγουστο του  2013 έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την υλοποίησή του.  Η ανακαίνιση του κτηρίου και η  αναδιαμόρφωση των εκθεσιακών του χώρων υλοποιείται  με την εποπτεία της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και της Διεύθυνσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ. Α., ενώ η επανέκθεση διογανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί βήμα βήμα  το έργο της επανέκθεσης  στο διαδικτυακό ημερολόγιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Σύντομο Ιστορικό

Η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου που θα αφηγούνταν μέσα από τα εκθέματά του την ιστορία των Κυθήρων, ήταν επιθυμία και αίτημα των κατοίκων του νησιού ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η πρώτη προσπάθεια να ιδρυθεί μουσείο ξεκίνησε στα χρόνια του Μεσοπολέμου , μέσα στη δεκαετία του 1930, από τον φιλάρχαιο Γυμνασιάρχη Σπύρο Στάθη και συνεχίστηκε από τον μαθητή του και μετέπειτα φιλόλογο Θεμιστοκλή Πετρόχειλο.

Ο Πετρόχειλος, όντας διορισμένος στο Αρχειοφυλακείο των Κυθήρων, ανέλαβε παράλληλα καθήκοντα επιμελητή αρχαιοτήτων και άρχισε να συλλέγει αρχαιότητες με σκοπό να ιδρύσει μουσείο. Με αυτό το στόχο ζήτησε από τον τότε Διευθυντή Αρχαιοτήτων Αναστάσιο Ορλάνδο ,να επιστραφούν στο νησί όλα τα αντικείμενα που είχε βρει ο Βαλέριος Στάης κατά τις ανασκαφές του.

οίκημα Π. Στάθη Κύθηρα Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Το οίκημα Π. Στάθη

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Η έκθεση των αντικειμένων στο πρώτο Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Η έκθεση των αντικειμένων στο πρώτο Μουσείο

Αν και οι προσπάθειες του Θεμιστοκλή Πετρόχειλου δεν απέφεραν τους αναμενόμενους καρπούς, ωστόσο το νησί απέκτησε μια αρχαιολογική συλλογή που στεγάστηκε αρχικά στο Κάστρο, σε αίθουσα του Αρχειοφυλακείου Κυθήρων. Το 1952/54, ένας ιδιώτης, ο Παναγιώτης Στάθης, παραχώρησε στο Δήμο Κυθήρων ένα μικρό χώρο στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, για να στεγαστεί εκεί η αρχαιολογική συλλογή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Μαθητές μπροστά στο κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Η έκθεση στο κτήριο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου
Τη δεκαετία του ΄70 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος θέλησε να δωρίσει ένα κτήριο στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να ιδρυθεί αρχαιολογικό μουσείο. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν παλαιότερα, μέσα στη δεκαετία του 1920, η Οικοκυρική Σχολή. Η δωρεά έγινε δεκτή και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών το 1981, στεγάστηκε εκεί η Αρχαιολογική Συλλογή του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων σεισμός
Μετά το σεισμό
Η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου των Κυθήρων διακόπηκε απότομα στις 8/1/2006. Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε εκείνη την ημέρα το νησί με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο κτήριο. Το Μουσείο ανέστειλε τη λειτουργία του και παρέμεινε κλειστό, λειτουργώντας ως αποθήκη αρχαιοτήτων και εργαλείων ανασκαφής.

Βήμα Πρώτο: η εκκένωση του Μουσείου

Μέχρι την άνοιξη του 2012, οι δύο αίθουσες του Μουσείου λειτουργούσαν ως αποθήκη αρχαιοτήτων και εργαλείων ανασκαφής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων καταγραφή
Καταγραφή του περιεχομένου του Μουσείου
Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων συσκευασία
Συσκευασία των αρχαιοτήτων

Το καλοκαίρι του 2012, με την έναρξη του έργου ΕΣΠΑ, καταγράφηκε το περιεχόμενο του Μουσείου και ξεκίνησε η συσκευασία των αρχαιοτήτων από κλιμάκιο αρχαιολόγων και τεχνιτών της ΕΦΑ Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων εκκένωση
Εκκένωση του Μουσείου
Στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες εκκένωσης του Μουσείου που ολοκληρώθηκαν στις 31/10/2013.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων μεταφορά
Μεταφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Τα περισσότερα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά για συντήρηση και αποθήκευση. Οι ενάλιες αρχαιότητες παραχωρήθηκαν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ τα μαρμάρινα θραύσματα φιλοξενούνται προσωρινά σε αποθήκη του Κάστρου Κυθήρων.

Στα Κύθηρα έμεινε και ο μαρμάρινος λέων και στεγάστηκε προσωρινά στη Συλλογή οικοσήμων στο Κάστρο Κυθήρων.



Πηγή: Κ. Ψαράκη, Ε, Πίνη, ΕΦΑ Δ. Αττικής, Πειραιώς & Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια