Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: βαριές ποινές για αρχαιοκαπηλία

Τι αποφάσισε το δικαστήριο για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας του μακεδονικού θησαυρού. Αρχαία αντικείμενα, του 510 π.Χ., εμπορικής αξίας ...

μακεδονικός θησαυρός αρχαιοκαπηλία Γερακαρού

Τι αποφάσισε το δικαστήριο για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας του μακεδονικού θησαυρού. Αρχαία αντικείμενα, του 510 π.Χ., εμπορικής αξίας 11,5 εκατ. επιχείρησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι.

Ποινή κάθειρξης 20 και οκτώ ετών, αντιστοίχως, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε δύο άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση του μακεδονικού θησαυρού που είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στη Γερακαρού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε από ειδικούς σε 11,5 εκατ. ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, που ήταν εργάτης αρχαιολογικών ανασκαφών, καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή, για υπεξαίρεση και παράνομη ανασκαφή, αναγνωρίζοντας τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Παραδέχτηκε μόνο ότι συμμετείχε στην φωτογράφηση των αρχαίων αντικειμένων που του παρουσίασε συγχωριανός του. "Του είπα να τα παραδώσει" ανέφερε. Επέστρεψε στις φυλακές, όπου κρατείτο μέχρι σήμερα. 

Το δικαστήριο καταδίκασε με 8ετή κάθειρξη κι έναν ιδιοκτήτη βενζινάδικου που κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη ανασκαφή, ενώ απαλλάχτηκε για την υπεξαίρεση των αρχαίων αντικειμένων. Η έφεση του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, με τον όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, κι  έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Κατά την απολογία του ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και παρουσιάστηκε ως συλλέκτης αρχαίων νομισμάτων.

μακεδονικός θησαυρός αρχαιοκαπηλία Γερακαρού

Η εμπλοκή των δύο παραπάνω αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, ύστερα από ανώνυμη επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί η σύλληψη και καταδίκη τεσσάρων μελών κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, από τους οποίους δύο εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που είχαν βρεθεί τότε στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, διαπραγματεύονταν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονταν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, γυάλινο αγγείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Οι πρώτες  συλλήψεις έγιναν τον Οκτώβριο 2011, όταν τα μέλη της σπείρας επιχείρησαν να πουλήσουν τα αρχαία σε αστυνομικούς που εμφανίστηκαν ως αγοραστές, στην περιοχή της Γερακαρούς. Η σπουδαιότητα των ευρημάτων ήταν τόσο μεγάλη καθώς μεταφέρθηκαν αμέσως στο Μουσείο Αθηνών, για περισσότερη ασφάλεια, και παρουσιάστηκαν το ίδιο βράδυ στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η επιστολή έφθασε  στο υπουργείο Πολιτισμού,το 2013, περιλαμβάνοντας dvd με τις φωτογραφίες όλων των κατασχεθέντων. Ο καταγγέλλων, που υπέγραψε με το κοινότυπο επώνυμο "Παπαδόπουλος", κατονόμαζε ως συνυπαίτιους και τους τελευταίους  δύο κατηγορούμενους (τον εργάτη και τον βενζινοπώλη), ενώ την εμπλοκή τους  επιβεβαίωσε και ο 43χρονος καταδικασθείς - που συνεργάστηκε με τις αρχές- όταν κλήθηκε για νέα κατάθεση σε ανακριτή.  

Ύστερα από υπόδειξη ενός εκ των αρχαιοκαπήλων εντοπίστηκαν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Γερακαρού και Βασιλούδι Θεσσαλονίκης δύο αρχαϊκοί τάφοι από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του μακεδονικού θησαυρού που κατασχέθηκε.


Πηγή: Αγγελιοφόρος , Μ. Γεωργίου, Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια