Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η άθικτη σαρκοφάγος ενός ιερέα του θεού Άμμωνα

Η σαρκοφάγος βρέθηκε άθικτη και χρονολογείται στο 1100-900 π.Χ. Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στον τάφο  Amenhotep Huy, στ...


Η άθικτη σαρκοφάγος του τραγουδιστή του θεού Άμμωνα
Η σαρκοφάγος βρέθηκε άθικτη και χρονολογείται στο 1100-900 π.Χ.
Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στον τάφο  Amenhotep Huy, στο Qurnet Marei στην περιοχή Assassif στη δυτική όχθη του Luxor, αρχαιολογική αποστολή αποτελούμενη από Αιγύπτιους και Ισπανούς, βρήκε αυτό που πιστεύεται ότι είναι η σαρκοφάγος του ιερού "τραγουδιστή" του θεού Άμμωνα.

Ο Mamdouh Eldamaty, υπουργός Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος είναι πολύ καλά διατηρημένη και φιλοξενεί τη μούμια ενός νεκρού. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα το όνομα του ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, αλλά η σαρκοφάγος χρονολογείται στη Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (1100-900 π.Χ.). «Έχει ένα μοναδικό ύφος που ήταν κοινό κατά τη διάρκεια της Βασιλείας της 21ης  Δυναστείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η άθικτη σαρκοφάγος του τραγουδιστή του θεού Άμμωνα
Πρόκειται για ένα μοναδικό παράδειγμα τυπολογίας σαρκοφάγων
για την 21η Δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο Abdel Hakim Karrar, γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου, εξηγεί ότι η σαρκοφάγος είναι σκαλισμένη σε ξύλο και καλύπτεται με γύψο, ενώ είναι διακοσμημένη με σκηνές που απεικονίζουν διάφορους αρχαίους αιγυπτίους θεούς, μεταξύ των οποίων ο Toth, ο Anubis, ο Osiris, η Ίσις και οι τέσσερεις γιοι του Ώρου. Κείμενο με ιερογλυφικά είναι χαραγμένο στη σαρκοφάγο, το οποίο μελετάται επί του παρόντος προκειμένου να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού.

Σύμφωνα με τον Karrar,  η μούμια του νεκρού βρίσκεται μέσα στη σαρκοφάγο, τυλιγμένη με σεντόνια ενώ το πρόσωπό του καλύπτεται με μια μάσκα. Ένα θρησκευτικό περιδέραιο βρέθηκε στο στήθος του καθώς και μια περούκα, διακοσμημένη με ένα στέμμα λουλουδιών, βρίσκεται στο κεφάλι του.



Δεν υπάρχουν σχόλια