Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλώρη για το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η θρυλική Αργώ

Πλώρη για το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η θρυλική Αργώ. Οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα «τραβήξουν κουπί» για λίγο ακόμη, μέχρι η πεντηκόντορ...

Πλώρη για το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η θρυλική Αργώ

Πλώρη για το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η θρυλική Αργώ. Οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα «τραβήξουν κουπί» για λίγο ακόμη, μέχρι η πεντηκόντορος να «δέσει» -βρίσκοντας πολιτιστικό απάγκιο- στο Αρχαιολογικό Μουσείο που προορίζεται για την Αργώ στο Βόλο, απ’ όπου ξεκίνησε η Αργοναυτική Εκστρατεία, ένας μύθος που συγκινεί ακόμη και σήμερα εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Τοπικής Απασχόλησης και Προγραμματισμού - Διαχείρισης ΣΕΣ, στην πρώτη για το 2015 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα του ανοιχτού δημόσιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για τη «Δημιουργία Μουσείου για την Αξιοποίηση της Αργούς» και θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκπόνηση της μελέτης και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία του Μουσείου σε χώρο στο Πεδίο του Αρεως.

Εξήντα - οκτώ προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Μουσείο, με τα μελετητικά γραφεία να σπεύδουν να συνδέσουν το όνομά τους με την Αργώ, η μόνιμη στέγη της οποίας αναμένεται να τονώσει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για το Βόλο.

Η κριτική Επιτροπή που συστήθηκε στο Δήμο Βόλου, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των μελετών.

Ποικιλία προσεγγίσεων και πλούτος ιδεών για το «λιμάνι» της Αργούς, χαρακτηρίζουν τις 68 προτάσεις που κατατέθηκαν από αρχιτεκτονικά γραφεία, τα οποία φώτισαν τη μυθοπλασία. Στόχος είναι η ανάδειξη ενός κτιρίου - συμβόλου που θα καταφέρει να συντονίσει όλες τις επιμέρους επιθυμίες και τις συμβολικές εκδοχές για την Αργώ και το ταξίδι της και να τις αποδώσει σε ένα ενιαίο κτιριακό σύνολο.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των φακέλων, η Κριτική Επιτροπή πρόκρινε δέκα προτάσεις. Προτείνεται μάλιστα την απονομή τριών βραβείων και πέντε τιμητικών διακρίσεων.

Το πρώτο βραβείο προτείνεται να αποδοθεί στην πρόταση που εστιάζει στο μύθο των Συμπληγάδων (Γιάννης Κίζης, Κωνσταντής Κίζης και Θύμης Δούγκας). Η σύνθεση προκύπτει από το δίπολο «Αργώ και Ταξίδι», χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και αίσθηση της αστικής κλίμακας και εντάσσει το κτήριο στο πολεοδομικό περιβάλλον του ως μια γλυπτική αστική πλατεία. Το βασικό έκθεμα και η υπόλοιπη μουσειολογική μελέτη είναι άρρηκτα συσχετισμένες μέσα από μια συνεχή κίνηση που συνδέει τον υπαίθριο χώρο - αστική πλατεία με το εσωτερικό του μουσείου.

Το δεύτερο βραβείο, προτείνεται να «μοιραστούν», η πρόταση που δίνει στην Αργώ κεντρικό ρόλο και η μουσειολογική του ανάπτυξη ακολουθεί τη λογική του ταξιδιού (Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος και Θάνος Μπαμπανέλος) και η μελέτη που έχει ως κεντρική ιδέα την αντιδιαστολή του σκάφους και στεγάστρου (Τσαμπίκος Πετράς).

Διπλό… τρίτο βραβείο, προτείνεται για τη μελέτη που προσδίδει στο κτίριο του μουσείου μια συμβολική διάσταση χάρη στις αναφορές μέσα από την ιστορία των πλωτών ναυπηγικών δεξαμενών (Ζήσης Κοτιώνης, Νικόλαος Κλάτσας, Μιχαήλ Σόφτας). Στην ίδια θέση και η πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου, στο οποίο ο επισκέπτης περιηγείται σε μυστηριακούς χώρους, σε ένα εσωτερικό «σύμπαν» με εναλλαγή φωτεινών, σκοτεινών, στενών και διευρυμένων χώρων (Κώστας Μανωλίδης, Ευαγγελία Αποστόλου).

Τέλος, η πολυπληθής συμμετοχή, η ποικιλία των προτάσεων και η υψηλού επιπέδου επεξεργασία των μελετών οδήγησαν την επιτροπή να προτείνει και πέντε τιμητικές διακρίσεις. Πρόκειται για προτάσεις που ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πόλης και ενσωματώνουν ιδέες που προσφέρουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα του διαγωνισμού.

Τα τρία πρώτα βραβεία θα μοιραστούν ποσό ύψους 25.000 ευρώ ενώ ισόποση θα είναι η προκαταβολή που θα δοθεί στο μελετητικό γραφείο που θα πάρει το πρώτο βραβείο για να ξεκινήσει τη μελέτη για το Μουσείο που θα στεγάσει την Αργώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια