Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισπανία: Οργή για τη διεξαγωγή αγώνων στο ρωμαϊκό θέατρο της Μέριδα

Το αρχαίο θέατρο της Μέριδα   Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιφέρειας Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία έχει προκαλέσει η απόφα...


Ισπανία: Οργή για τη διεξαγωγή αγώνων στο ρωμαϊκό θέατρο της Μέριδα
Το αρχαίο θέατρο της Μέριδα  
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιφέρειας Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία έχει προκαλέσει η απόφαση να παραχωρηθεί το ρωμαϊκό θέατρο της Μέριδα για τη διεξαγωγή αγώνων padel tennis  (σ.σ. μία εκδοχή του τένις που παίζεται σε περιφραγμένο χώρο, με διαστάσεις περίπου τις μισές ενός κλασικού γηπέδου τένις). 

Το ρωμαϊκό θέατρο, τμήμα ενός εκ των πλέον σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ισπανίας, χτίστηκε τον 8 αι. π.Χ. και από το 1993 περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Πάνω από 100.000 κάτοικοι της περιφέρειας έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση ακύρωσης της διοργάνωσης, καταγγέλλοντας τις αρχές που άναψαν το πράσινο φως ότι η απόφαση δείχνει «παντελή έλλειψη σεβασμού σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία» της χώρας.

«Πώς είναι δυνατόν η μεταφορά και η τοποθέτηση του εξοπλισμού του γηπέδου, αλλά και η είσοδος χιλιάδων θεατών να μην επιβαρύνουν το ηλικίας 2.000 ετών μνημείο;» διερωτάται, μιλώντας στον Guardian, ο Χοακίν Παρέδες, επικεφαλής της κίνησης που συνέταξε και προώθησε την ηλεκτρονική αίτηση ακύρωσης των αγώνων.

«Η Μέριδα έχει πολλούς άλλους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν τους αγώνες» τονίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που στηρίζουν την απόφαση, επιμένοντας ότι οι αγώνες δεν αποτελούν κίνδυνο για το αρχαίο θέατρο. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε αρχαία θέατρα ανά τον κόσμο. 

Ο Νταμιάν Μπενιέτο, εκπρόσωπος των πολιτικών κομμάτων της περιφέρειας, έγραψε στο Twitter ότι το ρωμαϊκό θέατρο στη Νιμ της Γαλλίας αποτελεί χώρο διεξαγωγής ταυρομαχιών, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την κατάσταση του μνημείου.

Υπέρ της διεξαγωγής των αγώνων τάχθηκε και ο κυβερνήτης της Εξτρεμαδούρα, Χοσέ Αντόνιο Μονάγκο, ο οποίος με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι το αρχαίο θέατρο δεν κινδυνεύει και πως εάν υπήρχε έστω και η παραμικρή υποψία περί του αντιθέτου, τότε η περιφέρεια δεν θα είχε επιτρέψει τους αγώνες. 

Ο Μονάγκο παρέπεμψε, επίσης, στο ρωμαϊκό θέατρο στη Βερόνα της Ιταλίας, το οποίο έχει μετατραπεί αρκετές φορές σε παγοδρόμιο, ενώ υπενθύμισε ότι το αρχαίο θέατρο της Μέριδα κάθε χρόνο φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις. «Όταν έμπαιναν γερανοί ή αυτοκίνητα, κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί» είπε.

Update: Λόγω των αντιδράσεων το τουρνουά έχει ήδη ακυρωθεί


Πηγή: Ά. Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια