Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία αντικείμενα επέστρεψαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

Περίπου 60 αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, επέστρεψαν στο Ιράκ οι ΗΠΑ...

Αρχαία αντικείμενα επέστρεψαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

Περίπου 60 αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, επέστρεψαν στο Ιράκ οι ΗΠΑ. Τα αντικείμενα παρουσιάστηκαν στο προξενείο του Ιράκ στην Ουάσινγκτον και ταξίδεψαν στη Βαγδάτη για να εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο, που άνοιξε και πάλι τον Φεβρουάριο, έπειτα από 12 χρόνια.

Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων είναι ένα κεφάλι Λαμάσου των Ασσυρίων, ενός ταύρου ή λιονταριού με ανθρώπινο κεφάλι, που χρονολογείται από το 700 π.Χ. και η αξία του εκτιμάται στα 2 εκατ. δολάρια. Κατασχέθηκε το 2008 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε σταλεί από έναν έμπορο τέχνης από το Ντουμπάι, ο οποίος διακινούσε σε όλο τον κόσμο έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από το Ιράκ.

Το κεφάλι εκλάπη από το παλάτι του βασιλιά της Ασσυρίας Σαργών Β’ στη Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, όπου πρόσφατα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν πολλά αρχαία αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα κεφάλι σαν κι αν αυτό που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. 

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ άνοιξε και πάλι τις πύλες του στα τέλη Φεβρουαρίου έπειτα από δώδεκα χρόνια συνεχών προσπαθειών. Σε αυτό το διάστημα επέστρεψε στη χώρα σχεδόν το ένα τρίτο των 15.000 αντικειμένων που είχαν λεηλατηθεί.

Η κίνηση των ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς στέλνει μήνυμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας σε μία χώρα όπου οι αρχαιότητες βιώνουν τη μήνιν των τζιχαντιστών.

Πριν λίγες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν και τον αρχαιολογικό χώρο της Χορσαμπάντ, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

Η Χορσαμπάντ, πρωτεύουσα των Ασσυρίων που ίδρυσε ο Σαργών Β΄ το 717 π.Χ. λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, αποτελεί δείγμα ασσυριακής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Πολλά από τα γλυπτά που βρέθηκαν στην πόλη εκτίθενται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού.

Της Χορσαμπάντ προηγήθηκαν οι καταστροφές που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στην αρχαία πόλη Χάτρα, στη Νιμρούντ και στο μουσείο της Μοσούλης.

Η Χάτρα είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Νιμρούντ, στην οποία οι τζιχαντιστές εισέβαλαν με μπουλντόζες, είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ' όπου το 1988 είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.


Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια