Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Τώρα και ξενάγηση στα υποθαλάσσια απολιθώματα

Ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα προμηθεύτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠ...

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Τώρα και ξενάγηση στα υποθαλάσσια απολιθώματα

Ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα προμηθεύτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ), προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους, την παράκτια ζώνη της νησίδας Νησιώπη, καθώς και το χερσαίο τμήμα της με τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων 20 εκατομμυρίων ετών.

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα από το γυάλινο πυθμένα του σκάφους να παρατηρήσουν τις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα αλλά και τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και δομές. 

Κατά τη μετάβασή τους στο χερσαίο τμήμα της Νησιώπης οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικές περιπατητικές διαδρομές στη νησίδα και να γνωρίσουν 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση. 


Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Τώρα και ξενάγηση στα υποθαλάσσια απολιθώματα

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Τώρα και ξενάγηση στα υποθαλάσσια απολιθώματα

Το απολίθωμα έχει συνολικό μήκος 17,20 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κοντά στη βάση του κορμού είναι 1,70 μέτρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το δένδρο αυτό αποκαλύπτει και τις συνθήκες του ενταφιασμού του μέσα σε ένα μεγάλο ρεύμα ηφαιστειακών υλικών που με την πίεση του φαίνεται να ξερίζωσαν το γιγάντιο αυτό δένδρο και το έριξαν στο έδαφος. 

Οι επισκέπτες θα μπορούν, επίσης, να επισκεφτούν και να θαυμάσουν δεκάδες άλλους κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έλθει στην επιφάνεια από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης των απολιθωμάτων της Νησιώπης. Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα παρουσιάζει η περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων, όπου οι γεωμορφές εμφανίζονται πολύ συχνά στην παράκτια ζώνη, ως αποτέλεσμα της αποσάθρωσης των πετρωμάτων της περιοχής.

Εντυπωσιακά ευρήματα στη νησίδα Νησιώπη

Η Νησιώπη ή Μεγαλονήσι είναι η νησίδα που κλείνει από δυτικά τον κόλπο του Σιγρίου και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Το Πάρκο της Νησιώπης περιλαμβάνει ένα δίκτυο γεωτόπων που εντοπίζονται στην παράκτια και θαλάσσια ζώνη της Δυτικής Λέσβου και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ήδη υπάρχουσες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους στο χερσαίο τμήμα της Δυτικής Λέσβου. 


Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Τώρα και ξενάγηση στα υποθαλάσσια απολιθώματα

Στη νησίδα Νησιώπη έχουν καταγραφεί, ανασκαφεί και συντηρηθεί εντυπωσιακά χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών. Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι, με εντυπωσιακούς χρωματισμούς, συμπληρώνουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στη Νησιώπη την καθιστά ένα μοναδικό γεώτοπο. 

Στη δυτική πλευρά του νησιού έχουν αποκαλυφθεί γιγαντιαίοι κορμοί κωνοφόρων (προγονικές μορφές Σεκόιας) αλλά και αγγειόσπερμων δένδρων που κείτονται στην ακρογιαλιά. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, εμφανίζονται επίσης δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παράλληλα, δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο. 

Η μελέτη των ρηγμάτων αυτών δίνει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.


Πηγή: in.gr, Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια