Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην τελική ευθεία τα έργα

Το μνημείο «άνοιξε σαν τριαντάφυλλο» εξαιτίας του τελευταίου σεισμού στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, εξαιτίας ενός μετασεισμού. Η καταστρο...

Στην τελική ευθεία τα έργα
Το μνημείο «άνοιξε σαν τριαντάφυλλο» εξαιτίας του τελευταίου σεισμού στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, εξαιτίας ενός μετασεισμού. Η καταστροφή ήταν τεράστια επειδή κανείς δεν είχε θεραπεύσει τις πληγές που άφησε ο προηγούμενος σεισμός, του 1981
Δεκαέξι χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό, και κυρίως τον μετασεισμό που προξένησε σοβαρότατα προβλήματα στη Μονή Δαφνίου, είναι επιτέλους ορατό το τέλος των αναστηλωτικών επεμβάσεων. Τέλος του μήνα οι εργασίες της Διεύθυνσης Συντήρησης στο μνημείο ολοκληρώνονται.

Το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Αττικής θα καταστεί και πάλι επισκέψιμο από το φθινόπωρο, οπότε και ολοκληρώνονται όλα τα προγράμματα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη θετική αυτή εξέλιξη, κατά την εξέταση μέτρων για την αποκατάσταση των διαφραγμάτων.Τα διαφράγματα παρουσιάζουν μικρού εύρους αποκολλήσεις θραυσμάτων, κυρίως γωνιακών, τριχοειδείς ρωγμές, επικαθίσεις αιθάλης και βιολογικές επικαθίσεις, άλατα κ.ά. Επίσης εκτεταμένες διαμπερείς ρωγμές, ολικές και μερικές απώλειες υλικού, αποσπάσεις και ετοιμορροπίες. Αυτά θα αποκατασταθούν σύντομα.

Η Μονή Δαφνίου, με τα σπουδαία ψηφιδωτά, ανήκει στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το μνημείο «άνοιξε σαν τριαντάφυλλο» εξαιτίας του τελευταίου σεισμού στην Αθήνα.

Για την ακρίβεια, εξαιτίας ενός μετασεισμού, που συνέβη όταν η τέως γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη και υπηρεσιακοί παράγοντες έσπευσαν στον χώρο αμέσως μετά τη δόνηση. Η γη σκίστηκε και η καταστροφή ήταν τεράστια επειδή κανείς δεν είχε θεραπεύσει τις πληγές που άφησε ο προηγούμενος σεισμός, του 1981. Ετσι, το μνημείο έκλεισε για τους επισκέπτες για λόγους προστασίας και των δύο.

Αυτό τον καιρό συνεχίζεται η θωράκιση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με σύγχρονες μεταλλικές ενισχύσεις, εργασία που θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο. Είναι ένα από τα τρία υποέργα που εκτελούνται στη Μονή Δαφνίου υπό την επίβλεψη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης.

Ο διευθυντής Θεμιστοκλής Βλαχούλης λέει πως άλλο έργο, το οποίο εκτελείται με αυτεπιστασία, έχει ως φυσικό αντικείμενο την αρμολόγηση και τη συντήρηση κονιαμάτων και ψηφιδωτών.

Τώρα οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον Παντοκράτορα του τρούλου. Κάποια ψηφιδωτά έχουν αποτοιχισθεί και θα ξαναμπούν στη θέση τους, όχι όμως όλα.

Η τοποθέτηση οριζόντιων σιδερένιων αντιστηρίξεων στα τόξα είναι πιθανόν να βλάψει το κάτω μέρος των ψηφιδωτών, που αναπαριστούν ξεχωριστούς αγίους, όπως ο Αγιος Ρουφίνος, Εύπλος, Ελπιδοφόρος και Ανεμπόδιστος. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, η επανατοποθέτησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία για τα ίδια τα μνημεία σε περίπτωση σεισμού.

Το κτίριο κοσμούσαν ιωνικοί κίονες, πάνω στους οποίους πατούσαν τα τόξα του εξωνάρθηκα (δύο από τα οποία σώζονται και σήμερα). Από τους κίονες αυτούς σήμερα σώζεται μόνον ο ένας. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από τον λόρδο Έλγιν.

Τρίτο υποέργο, λοιπόν, αποτελεί η ανάθεση κατασκευής αντιγράφων των τριών από τους τέσσερις ιωνικούς κίονες.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια