Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο «Ελληνικός Κόσμος» μάς ταξιδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο

Λαξευτοί τάφοι στα Μύρα της Λυκίας   Ένα ταξίδι στην ιστορία του Ελληνισμού, μέσα από εικόνες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, οικισμώ...


Ο «Ελληνικός Κόσμος» μάς ταξιδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο
Λαξευτοί τάφοι στα Μύρα της Λυκίας  
Ένα ταξίδι στην ιστορία του Ελληνισμού, μέσα από εικόνες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, οικισμών και τόπων όπου έζησαν και έδρασαν ελληνικές κοινότητες στην ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 20 Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου.

Η έκθεση φωτογραφίας προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Θεόδωρου Κορρέ.

Η έκθεση που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2015 στους χώρους του στο πλαίσιο της 5ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο να προβάλει μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους με έντονη παρουσία Ελλήνων διαχρονικά, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου. 

Αρθρώνεται σε επτά ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μία νοητή διαδρομή που έχει αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μικράς Ασίας, και προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο. 

Ειδικότερα, στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τόποι και μνημεία από τις περιοχές της αρχαίας Αιολίδας και της Ιωνίας, περιλαμβάνοντας την Άσσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σκάλα Βουρλών και τα Αλάτσατα. Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται ο Κιρκιντζές, η Έφεσος, η Πριήνη, τα Δίδυμα στην περιοχή της Ιωνίας και η Φιλαδέλφεια στην περιοχή της Λυδίας. 

Την τρίτη ενότητα αποτελούν το Λιβίσι, η Κέκοβα, τα Μύρα και η Φάσηλις από την περιοχή της Λυκίας. Η διαδρομή στη Μ. Ασία ολοκληρώνεται στο νότιο τμήμα της με την τέταρτη ενότητα της έκθεσης, στην οποία εντάσσονται η Αττάλεια, η Πέργη, η Σίδη (Παμφυλία) και το μοναστήρι του Alahan (Κιλικία). 

Ακολουθούν η ενότητα της Ιορδανίας, στην οποία προβάλλονται το Αμμάν, η Madaba, και η ενότητα με το όρος Σινά και την ονομαστή μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την έβδομη ενότητα που έχει θέμα την Αίγυπτο, παρουσιάζοντας τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο Κάιρο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κειμενολεζάντες, ενώ πλαισιώνονται από κείμενα και χάρτες, στην αρχή κάθε ενότητας, με τις βασικότερες πληροφορίες για την ελληνική παρουσία διαχρονικά και τα έργα πολιτισμού του Ελληνισμού στις περιοχές αυτές. 

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια