Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα τρίτης ηλικίας, ανθρώπους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκ...


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα τρίτης ηλικίας, ανθρώπους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία καθώς και αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία), σχεδίασε και παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Παρέα στο Μουσείο» που αποτελείται από τα υποπρογράμματα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» και «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο».
  
Το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ (φιλανθρωπικός οργανισμός που ενισχύει με δωρεές ελληνικούς και ελληνικού ενδιαφέροντος μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς) και πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να προσεγγίσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο μουσείο για τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και προβλέπει δύο επισκέψεις την εβδομάδα, ενώ στόχος του είναι τουλάχιστον 1.500 ηλικιωμένοι από τον Δήμο Αθηναίων να έχουν επισκεφθεί το Μουσείο μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Η επίσκεψη για κάθε Λέσχη περιλαμβάνει δωρεάν μεταφορά από και προς τη Λέσχη, καλωσόρισμα στο Cycladic Café του Μουσείου, δωρεάν ξενάγηση από αρχαιολόγο του μουσείου στις μόνιμες συλλογές του και δυνατότητα επίσκεψης στους υπόλοιπους ορόφους του μουσείου. 

Με στόχο την καλύτερη φιλοξενία ατόμων τρίτης ηλικίας το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μελετά επίσης μια σειρά από αλλαγές στο κτίριο και στον εξοπλισμό του. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, οργανώθηκε βιωματική εκπαίδευση του προσωπικού του μουσείου, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή βιωματική εκπαίδευση προσωπικού σε ελληνικό μουσείο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς γεροντολόγους Δρ. Δημήτρη Καμπανάρο και Δρ. Κωστή Προύσκα. 

Στόχος του Μουσείου είναι η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος και σε άλλους δήμους της Αττικής, αλλά και η ενσωμάτωση νέων δράσεων για την τρίτη ηλικία στο μόνιμο προγραμματισμό του.

Πληροφορίες: 210 7228321 (εσωτ. 126)

Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και περιλαμβάνει επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία, καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία.

Ειδικότερα, το μουσείο διοργανώνει δωρεάν επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με αυτισμό, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, προβλήματα όρασης, κώφωσης και βαρηκοΐας και άλλες ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες παιδιών να επισκεφθούν με δημιουργικό τρόπο ένα μουσείο. 

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και σε χώρους εκτός, από την ειδικό εκπαιδευτικό στην θεραπεία μέσα στην τέχνη, Nιόβη Σταυροπούλου. 

Σκοπός των προγραμμάτων είναι η επεξεργασία και ενσωμάτωση των εμπειριών των παιδιών μέσα από την τέχνη. Τα εργαστήρια ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και την αισθητηριακή προσαρμογή τους σε νέα ερεθίσματα με τη χρήση διαφορετικών υλικών, μέσω της αφής και της συμμετοχής των χεριών και του σώματος. 

Βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση κάθε παιδιού να εξωτερικεύσει και να επεξεργαστεί τα διάφορα θέματα που το απασχολούν μέσω της συμβολικής έκφρασης και να τους δώσει νόημα. Παράλληλα, η περιήγηση στις συλλογές του μουσείου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα μουσειακά εκθέματα.

Τηλ. κρατήσεων: καθημερινά 10.00-13.00, 210.7239438 

Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Τηλ.: 210 7228321-3
www.cycladic.gr


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια