Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διπλή γιορτή για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Αίθουσα του Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο εορτασμός για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων θα απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα Το...

Διπλή γιορτή για το Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Αίθουσα του Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο εορτασμός για τη
Διεθνή Ημέρα των Μουσείων θα απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι το τιμώμενο στη χώρα μας τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM πήρε αυτή την απόφαση, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, που γιορτάζονται φέτος. Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Ο εορτασμός θα απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, μεγάλη ποικιλία. Το ελληνικό τμήμα του ICOM, όπως μας είπε η πρόεδρός του Τέτη Χατζηνικολάου, οργανώνει πυρετωδώς τον φετινό εορτασμό. Η κ. Χατζηνικολάου πρόσθεσε πως ειδικά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το θέμα θα είναι το ΕΑΜ και το αστικό τοπίο που το περιβάλλει, και πως έχει ξεκινήσει ειδική συνεργασία με το παρακείμενο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977, στην προσπάθεια του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών«.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το ελληνικό τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικά για το φετινό θέμα, το σκεπτικό είναι πως τα μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό.

Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού. Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Το ΕΑΜ οργανώνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του. Η βασική του φιλοσοφία, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Μαρία Λαγογιάννη, παραμένει το να συνεχίσει να είναι ένα ανοιχτό δημόσιο μουσείο.

Μια μεγάλη περιοδική έκθεση με τον προσωρινό τίτλο «Οδύσσειες» και με την Ποίηση να αποτελεί το λεπτεπίλεπτο στημόνι στο εκθαμβωτικό υφαντό, η προσπάθεια ανασύνθεσης της Νίκης των Μεγάρων, που φυλάσσεται στην κρυφή «αυλή των θαυμάτων» του μουσείου, και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες, είναι τα βασικά σχέδια για το έτος-ορόσημο.

Η δρ Λαγογιάννη τονίζει πως το κοινό «δεν αρκείται πλέον στην έκθεση των ευρημάτων. Θέλει να δει πτυχές του τι κάνουμε εμείς και πώς υπηρετούμε την επιστήμη». Έτσι, θα συνεχίσουν οι άκρως επιτυχημένες δράσεις με τις ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου που στήνονται κυρίως με αφορμή εκθέματα του «Αθέατου Μουσείου» (τώρα παρουσιάζεται στην αίθουσα του Βωμού η μικρή προτομή της Αλεξανδρινής βασίλισσας Αρσινόης Β').


Πηγή: Αγγ.Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια