Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο ελληνικά μουσεία «ταξιδεύουν» στην Ισπανία

Δύο ελληνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, αναμένουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγων...

Δύο ελληνικά μουσεία «ταξιδεύουν» στην Ισπανία

Δύο ελληνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, αναμένουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανακήρυξη του «Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016». Το δεύτερο είναι το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη, που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης.

Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους.
Φέτος, 49 μουσεία από 24 χώρες συμμετέχουν στον σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF). Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων (www.europeanmuseumforum.org).

Το βραβείο απονέμεται σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις και το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό». Το 2015 νικητής του βραβείου ήταν το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) στο Άμστερνταμ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907). Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας», το Μουσείο αναβαθμίστηκε και δημιούργησε τη νέα έκθεσή του, η οποία εκτός των εκθεμάτων υψίστης σημασίας περιλαμβάνει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που παρουσιάζεται με μοναδικό διαδραστικό τρόπο σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες. Το μουσείο, η κτιριακή και εκθεσιακή αναβάθμιση του οποίου έγινε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλειτουργεί από το 2014 (www.tegeamuseum.gr).

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (www.typography-museum.gr) είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, και αποτελεί όραμα ζωής του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα». Το μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 2005, περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα, καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Επίσης, περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, εφημερίδες και πολύτιμες λιθογραφίες. To 2015, το μουσείο εγκαινίασε μία νέα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1554, λιθογραφίες, ξυλογραφίες κ.α., το νέο του πωλητήριο, καθώς και έναν χώρο ξεκούρασης για τους επισκέπτες.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια