Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ανακάλυψη στο ναό του Τουθμώσεως Γ΄ στο Λούξορ

Κατά τη διάρκεια της ένατης αρχαιολογικής περιόδου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η κοινή ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή στο Ναό των Εκατομμ...

Νέα ανακάλυψη στο ναό του Τούθμωσις Γ΄ στο Λούξορ

Κατά τη διάρκεια της ένατης αρχαιολογικής περιόδου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η κοινή ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή στο Ναό των Εκατομμυρίων Ετών του Τουθμώσεως Γ, στην περιοχή Al-Deir Al-Bahari στην δυτική όχθη του Λούξορ, βρήκε τον τάφο ενός δούλου του βασιλιά, Amenrenef.

Ο Mahmoud Afifi, επικεφαλής του τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι ο τάφος αποκαλύφθηκε στο νότιο περίβολο του ναού σε πολύ καλή κατάσταση. Ένα ξύλινο φέρετρο βρέθηκε μέσα στον τάφο, αλλά μέσα σε αυτό υπήρχε μια όμορφη και καλοδιατηρημένη μούμια με τη γύψινη (cartonnage) επένδυσή της.

Ο διευθυντής της αποστολής, αιγυπτιολόγος Myriam Seco Álvarez, δήλωσε ότι η προκαταρκτική μελέτη κατάφερε να προσδιορίσει το όνομα και τον τίτλο του ενοίκου του τάφου, ο οποίος ήταν ο υπηρέτης στον οίκο του βασιλιά, Amenrenef. Έτσι, ο τάφος μπορεί να χρονολογηθεί στην «Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο» (1070-712 π.Χ.).

Νέα ανακάλυψη στο ναό του Τούθμωσις Γ΄ στο Λούξορ
Η μούμια μέσα στον τάφο
Νέα ανακάλυψη στο ναό του Τούθμωσις Γ΄ στο Λούξορ
Το πρόσωπο της μούμιας
Νέα ανακάλυψη στο ναό του Τούθμωσις Γ΄ στο Λούξορ
Η είσοδος του τάφου, που χρονολογείται στην Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο
και ανήκει στον Amn eir nef, που είχε τον τίτλο του "Δούλου του Βασιλικού Οίκου"
Σύμφωνα με τον Afifi, μια αναλυτική μελέτη της γύψινης (cartonnage) επένδυσης θα ξεκινήσει σύντομα. Ο Álvarez πρόσθεσε ότι η επένδυση φέρει σχεδόν πλήρη πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση και επιγραφές με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα και στοιχεία της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ηλιακά σύμβολα, οι προστάτιδες θεές Ίσις και Νέφθυς με φτερά, γεράκια και οι τέσσερις γιοι του Horus.


Δεν υπάρχουν σχόλια