Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλοπή από έκθεση στην Πομπηία

Δεν έφταναν στην Πομπηία οι κλοπές υλικού που γίνονται από τους επισκέπτες, που αποσπούν μικρά τμήματα από οικοδομικό υλικό για να το ...

Κλοπή από έκθεση στην Πομπηία

Δεν έφταναν στην Πομπηία οι κλοπές υλικού που γίνονται από τους επισκέπτες, που αποσπούν μικρά τμήματα από οικοδομικό υλικό για να το πάρουν σα σουβενίρ, αυτήν τη φορά είχαμε κλοπή και αρχαίου αντικειμένου από έκθεση. 

Πρόκειται για ένα μπρούτζινο διακοσμητικό ύψους 7,3 εκ το οποίο έκανε «φτερά» από το χώρο της περιοδικής έκθεσης «Η Πομπηία των Ελλήνων». Και μάλιστα, οι διοργανωτές το είχαν δανειστεί από άλλο ιταλικό μουσείο.

Η συγκεκριμένη κλοπή συνέβη πριν από λίγες μέρες περί τις 8μμ. Η αστυνομία απέκλεισε και ερεύνησε το χώρο, χωρίς αποτέλεσμα. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 600 ευρήματα από την πόλη που θάφτηκε κάτω από τη λάβα, από το Σορέντο, το Ερκουλάνουμ κ.α.

«Μάστιγα» αποτελούν οι κλοπές στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, σύμφωνα με τον Μάσιμο Οσάνα, έφορο αρχαιοτήτων. «Αν και δεν αφαιρούνται κομμάτια αξίας, επηρεάζουν τόσο τον αρχαιολογικό χώρο όσο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Οι φύλακες συχνά βρίσκουν τμήματα ψηφιδωτών, τούβλα, ακόμα και θραύσματα αγαλμάτων και προβαίνουν σε κατασχέσεις. Δεν προσθέτουμε τη «δράση» της μαφίας, διότι αυτή συγκεντρώνεται στα κονδύλια αναστηλώσεων της Πομπηίας και όχι στις αρχαιότητές της. Αιτία, η έλλειψη επαρκούς φυλακτικού προσωπικού. Για τη λύση του προβλήματος, όμως, κανείς δεν κάνει κάτι».

Μερικές φορές οι κλέφτες επανορθώνουν. Το 2014 μια Καναδή τουρίστας επέστρεψε κάτι που είχε κλέψει από το αμφιθέατρο, κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, 50 χρόνια νωρίτερα. Άλλοι έχουν στείλει πίσω τα «λάφυρά» τους, υποστηρίζοντας πως είναι «καταραμένα». Μάλιστα, το 2015 σχεδιαζόταν μια έκθεση με αντικείμενα που έχουν επιστραφεί και με τα συνοδευτικά έγγραφα, στην οποία ήθελε να πει την ιστορία πίσω από τα κλεμμένα αντικείμενα.


Πηγή: Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια