Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βαρύτιμος αγγλοσαξονικός σταυρός δωρίζεται στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Κέμπριτζ

Το 2011, η αρχαιολογική μονάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επιχειρούσε στο χωριό Trumpington Meadows, μόλις τρία μίλι...


Βαρύτιμος αγγλοσαξονικός σταυρός δωρίζεται στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Κέμπριτζ

Το 2011, η αρχαιολογική μονάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επιχειρούσε στο χωριό Trumpington Meadows, μόλις τρία μίλια νότια της πόλης. Οι ανασκαφές στόχο είχαν να διασφαλίσουν ότι η περιοχή δεν ήταν γεμάτη αρχαία, πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη ανάπλαση της περιοχής. 

Μέχρι που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τον τάφο μιας έφηβης του 7ου μ.Χ. αιώνα, αφήνοντας ενεούς τους αρχαιολόγους: το νεκροκρέβατο της, προφανώς ευγενούς αγγλοσαξονικής καταγωγής κόρης, ήταν από τα πιο πολύτιμα ευρήματα που η αρχαιολογική έρευνα μπορούσε να φέρει στο φως.    

Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ταφικού μνημείου είχε παραμείνει αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο αποκαλύπτοντας μια σειρά από πολύτιμα αντικείμενα μεταξύ των οποίων ένας βαρύτιμος χρυσός σταυρός με ανεκτίμητης αξίας πετράδια, χρυσές καρφίτσες και περιδέραια ως προσφορές στο κορίτσι που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. 

Βαρύτιμος αγγλοσαξονικός σταυρός δωρίζεται στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Κέμπριτζ

Ειδικά, ο θωρακικός σταυρός που βρέθηκε στο ύψος του λαιμού του σκελετού, εξαιρετικής τεχνοτροπίας και με αντίστοιχα ευρήματα να φυλάσσονται ήδη στο θησαυροφυλάκιο του Staffordshire έπεισε τους αρχαιολόγους ότι ο τάφος ανήκε σε ένα μέλος της ελίτ της αγγλοσαξονικής κοινωνίας του 7ου αιώνα.    

Μετά από εργασίες συντήρησης και ανάλυσης των επιμέρους στοιχείων των κοσμημάτων, αυτό το κομψοτέχνημα παραχωρήθηκε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του πολιτισμού πάνω στον οποίο βασίστηκε η σύγχρονη Βρετανία.

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια