Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα Κοτύωρα κινδυνεύει το κάστρο της θεάς Κυβέλης, για χάρη ενός λατομείου!

Το άγαλμα της θεάς Κυβέλης, όπως βρέθηκε Απίστευτο και όμως τουρκικό: ακριβώς έναν χρόνο μετά τα δημοσιεύματα που εξέπεμπαν SOS για ...


Στα Κοτύωρα κινδυνεύει το κάστρο της θεάς Κυβέλης, για χάρη ενός λατομείου!
Το άγαλμα της θεάς Κυβέλης, όπως βρέθηκε
Απίστευτο και όμως τουρκικό: ακριβώς έναν χρόνο μετά τα δημοσιεύματα που εξέπεμπαν SOS για το κάστρο της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα (Ordu), τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. 

Και αυτό διότι, παρά τη δικαστική απόφαση που απαγορεύει τέτοιου είδους εργασίες, στο γειτονικό λατομείο ανδεσίτη συνεχίζονται οι εκρήξεις με τη χρήση δυναμίτη, καταστρέφοντας ιστορικούς τύμβους και βράχους και θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το κάστρο Κουρούλ.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, σε ποιον να παραπονεθούμε», αναφέρουν στη «Hürriyet» οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις.

Ακόμα, συμπληρώνουν ότι κάθε μέρα γίνονται εκρήξεις στους πρόποδες του κάστρου, και ότι παρακολουθούν με αγωνία το κάστρο κυριολεκτικά να τρέμει. Από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι του Μουσείου Κοτυώρων αλλά και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Ανασκαφών του Κάστρου Κουρούλ τονίζουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν, μιας και το λατομείο δεν βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, αλλά στις παρυφές του.


Το κάστρο βρίσκεται στον οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε κυριολεκτικά διάσημο εξαιτίας του αγάλματος της θεάς Κυβέλης που βρέθηκε άθικτο. Το εκπληκτικής ομορφιάς μαρμάρινο άγαλμα, ηλικίας 2.100 ετών που δείχνει τη θεά καθισμένη σε θρόνο, πλέον βρίσκεται στο μουσείο των Κοτυώρων. Ωστόσο, μετά την ανακάλυψή του, το κάστρο, το οποίο χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, αναβαθμίστηκε σε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το θέμα με το λατομείο και το κάστρο χρονολογείται από το 1996. Αρχικά έγινε άρση της άδειας λειτουργίας του, ωστόσο η εταιρεία Kırca Engineering προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο και κατά της απόφασης ζητώντας παράλληλα τη μείωση του μεγέθους του προστατευόμενου χώρου. Μετά από μια συνεχιζόμενη δικαστική περιπέτεια, οι εκρήξεις στο λατομείο συνεχίζονται, παρά και την αρνητική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Διατήρησης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Σαμψούντας.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια