Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρισδιάστατη αναπαράσταση μιας ιστορικής μονής του Πόντου

Ο αρχιτέκτονας Βλαδίμηρος Νεφίδης έδωσε ζωή σε άλλη μία ιστορική μονή του Πόντου.




Ο αρχιτέκτονας Βλαδίμηρος Νεφίδης έδωσε ζωή σε άλλη μία ιστορική μονή του Πόντου.



Άγνωστη για τους περισσότερους κατοίκους της Τραπεζούντας (και… παραγνωρισμένη από τους τουριστικούς οδηγούς για την περιοχή), η Μονή του Σωτήρος (τουρκικά: Kaymakli Manastiri) βρίσκεται στο λόφο Μπόζτεπε ο οποίος ταυτίζεται με το Μίθριον όρος. 

Αν και αρμενικό το μοναστήρι το επισκέπτονταν και οι Έλληνες της Τραπεζούντας. Το καθολικό του χτίστηκε το 1424, και όπως και το μαγειρείο, η τραπεζαρία και το διδασκαλείο μετά την εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών χρησιμοποιήθηκαν ως αχυρώνες και στάβλοι. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων η άλλοτε έδρα της επισκοπής ήταν ένα ενδιάμεσο στρατόπεδο πριν από τις απελάσεις στη Συρία.

Το παλιό αρμενικό μοναστήρι καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά, και μέχρι τη δεκαετία του 1950 το καθολικό δεν είχε στέγη. Τα κτήρια που έχουν απομείνει αποτελούν πλέον τμήμα αγροκτήματος!

Αυτό το μοναστήρι επέλεξε ο αρχιτέκτονας Βλαδίμηρος Νεφίδης για μια ακόμα 3D ψηφιακή αναπαράσταση ορόσημων του Εύξεινου Πόντου – η προτελευταία του δουλειά, άλλωστε, ήταν για τα τείχη της Τραπεζούντας σήμερα. Για τη Μονή του Σωτήρος χρειάστηκε περίπου τέσσερις μήνες δουλειάς. «Από τις παλιές φωτογραφίες μου φάνηκε ότι έχει πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Και από τη στιγμή που είναι γκρεμισμένο σκέφτηκα ότι θα έχει ενδιαφέρον να το ανακατασκευάσω τρισδιάστατα, για να δούμε πώς ήταν στην αρχική μορφή του», λέει στο pontos-news.gr ο αρχιτέκτονας.

Απαντώντας στο ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία τονίζει ότι οδηγός του ήταν οι παλιές φωτογραφίες και πρόκληση ήταν η εύρεση της σωστής βιβλιογραφίας για το μοναστικό συγκρότημα.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια