Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άθικτη αρχαία ρωμαϊκή επιγραφή έρχεται στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καβύλη

Οι εν εξελίξει αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη αρχαία θρακική πόλη Καβύλη έφεραν στο φως μια -σχεδόν- άθικτη αρχαία επιγραφή γ...


Άθικτη αρχαία ρωμαϊκή επιγραφή έρχεται στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καβύλη

Οι εν εξελίξει αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη αρχαία θρακική πόλη Καβύλη έφεραν στο φως μια -σχεδόν- άθικτη αρχαία επιγραφή γραμμένη στα λατινικά.

Χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (161-180 μ.Χ.) και έχει ενθουσιάσει την αρχαιολογική κοινότητα για αρκετά σημαντικούς λόγους.  

Κατ' αρχάς πρόκειται για την πρώτη πλήρως διατηρημένη επιγραφή που έχει ανακαλυφθεί στην Καβύλη μετά από 35 χρόνια. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας Stefan Bakardzhiev έχει να συμβεί από το 1983.    

Εν συνεχεία, θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα της επιγραφής που ίσως φωτίσει ακόμη περισσότερο τους χρόνους της αυτοκρατορίας του Μάρκου Αυρήλιου. Σημειώνεται ότι η αρχαία θρακική πόλη Καβύλη βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλαγιά ενός υψηλού λόφου, σε μια καμπύλη του ποταμού Τόνζου (ευρέως γνωστού ως Τούντζα/Tundzha), παραποτάμου του Έβρου.   

Η Καβύλη ιδρύθηκε στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. και είχε την ακρόπολή της στην κορυφή του συγκεκριμένου λόφου. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια