Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Συν-Μουσείο: Ζωντανό, ελκυστικό και οικείο

Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κο...

Το Συν-Μουσείο: Ζωντανό, ελκυστικό και οικείο

Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο», με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων, πραγματοποιείται σήμερα 29 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη του Μουσείου, της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Goethe Institut Athen.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις εργασίες του άνοιξε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, με θέμα ομιλίας «Από την κανονικοποίηση στην πολιτισμική δημοκρατία: Το Μουσείο του 21ου αιώνα».

Η υπουργός επιχείρησε, μέσω της τοποθέτησής της, να αναδείξει την πολιτική διάσταση των μουσείων και τον καθοριστικό τους ρόλο στη σταθερότητα και αναπαραγωγή των κυρίαρχων κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών συστημάτων.

«Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η βασική οργανωτική λογική των μουσείων των τότε μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων ήταν η διάχυση της κυρίαρχης ιδεολογίας, είτε αυτή αφορούσε την εθνική ιδεολογία είτε την κρατική ιδεολογία και το πρότυπο του πολίτη. Αυτό συμπαρέσυρε και την οργανωτική λογική των μουσείων των μικρότερων κρατών. Την ίδια στιγμή, όμως, που σφυρηλατούσαν συλλογικές ταυτότητες, παρήγαγαν και αποκλεισμούς. Ήταν η άλλη όψη της ίδιας διαδικασίας» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Ζορμπά, συνεχίζοντας ότι «η επικράτηση του λόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1960, συνέβαλε στη σταδιακή αναθεώρηση της κατάστασης και το άνοιγμα των μουσείων στη συμπερίληψη της υποκειμενικότητας της ανθρώπινης εμπειρίας».

Επίσης, η ίδια περιέγραψε τον σύγχρονο ρόλο των μουσείων με βασικούς άξονες τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού στη λειτουργία τους, την άρση των αποκλεισμών προς ομάδες μη εξοικειωμένες με την κουλτούρα του μουσείου και τη δημιουργία στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θέλουμε «ένα μουσείο που θα είναι ελκυστικό για το κοινό, ένα μουσείο οικείο στους επισκέπτες, στο οποίο θα επιστρέφουν είτε από γνωστική περιέργεια είτε για ψυχαγωγία, ένα μουσείο-σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα της πόλης και στο δίκτυο των πολιτισμικών πρακτικών της. Ένα μουσείο με πληθυντικό κοινό, συντονισμένο με τα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Ένα μουσείο ζωντανό […] Αλλά η γέννηση του σύγχρονου μουσείου δεν εξαντλείται στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Η βιωσιμότητα αποτελεί την προϋπόθεση για το επόμενο βήμα που είναι η συμπεριληπτικότητα και η σύνδεση με την κοινότητα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η αναζήτηση των τρόπων μέσω των οποίων διαφορετικοί πολιτιστικοί φορείς και συμπράξεις μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συμμετέχοντες -επαγγελματίες από τον μουσειακό και ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και εκπαιδευτικοί- θα μοιραστούν την εμπειρία τους αναφορικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (εντός εγκαταστάσεων ΔΕΘ), μια διοργάνωση που γίνεται με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ, του Μουσείου Μπενάκη, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια