Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Η συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης σαρκοφάγου

Έχετε αναρωτηθεί πώς αισθάνονται οι αρχαιολόγοι λίγο προτού αποκαλύψουν ένα σπάνιο εύρημα; Προφανώς, είναι η απάντηση, όπως αισθάνθηκα...

Αίγυπτος: Η συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης σαρκοφάγου

Έχετε αναρωτηθεί πώς αισθάνονται οι αρχαιολόγοι λίγο προτού αποκαλύψουν ένα σπάνιο εύρημα; Προφανώς, είναι η απάντηση, όπως αισθάνθηκαν οι τηλεθεατές του Discovery Channel που είδαν ζωντανά το άνοιγμα μιας σαρκοφάγου που περιείχε τη μούμια ενός Αιγύπτιου αρχιερέα. 

Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt live» μεταδόθηκε από την ανασκαφή στη νεκρόπολη της Μίνια, που βρίσκεται κατά μήκος του Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.

Προσφάτως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίκτυο διαδρόμων που οδηγεί σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες.

Προτού φτάσουν στο θάλαμο με την περίπλοκα λαξευμένη σαρκοφάγο, η οποία για να ανοίξει χρειάστηκε τη δύναμη επτά ανδρών, οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν τους άλλους τάφους. Μεταξύ των ευρημάτων είναι αγάλματα, φυλαχτά, βάζα για την αποθήκευση οργάνων και μούμιες.


Στη σαρκοφάγο που άνοιξε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα (το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι ίσως το αμερικανικό κανάλι να ήρθε σε οικονομική συμφωνία με το αιγυπτιακό κράτος), υπήρχε μια ανέγγιχτη μούμια που ήταν τυλιγμένη με λινό ύφασμα και περιτριγυρισμένη από κτερίσματα. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, αυτό είναι απίστευτο», ακούγεται να λέει ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαβάς, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή στη νεκρόπολη μαζί με τον παρουσιαστή της εκπομπής Τζος Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον Τζοζ Γκέιτς, η μούμια ανήκει σε αρχιερέα του Θωθ, του αιγυπτιακού θεού της σοφίας και της μαγείας, και χρονολογείται στην 26η δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου, που διακυβέρνησε έως το 525 π.Χ.

Το Κάιρο προσπαθεί να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να αναζωογονήσει τον τουρισμό που έπληξε την αναταραχή μετά την εξέγερση του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ. 

Ερωτηθείς από το AFP για πιθανή οικονομική συμφωνία μεταξύ του καναλιού και του αιγυπτιακού κράτους για άδεια ώστε να κινηματογραφηθεί και να ανοίξει ο τάφος, ο εκπρόσωπος της Discovery αρνήθηκε να σχολιάσει.  

«Είναι τελικά ένα τηλεοπτικό θέαμα - αλλά θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν τις αρχαιότητες και είναι μια καλή ευκαιρία προώθησης του τουρισμού, αν γίνει σωστά», δήλωσε ένας αιγυπτιακός αρχαιολόγος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος στην AFP.   Ωστόσο, αναρωτιέται: «Αν πληρώνουν από ένα σημαντικό κανάλι στο υπουργείο, για να δείξουν αρχαιότητες, αναρωτιέμαι πού θα καταλήξει αυτό (σ.σ. το χρήμα)»

«Θα πάει στα πορτοφόλια του κράτους ή θα καταλήξει αλλού; Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα», είπε.   Ο τουριστικός τομέας πάντως έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με τις αφίξεις να φτάνουν τα 8,3 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια