Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίος τιμοκατάλογος βρέθηκε στη Στρατονίκεια, την πόλη της Μικράς Ασίας

Είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολι...


Αρχαίος τιμοκατάλογος βρέθηκε στη Στρατονίκεια, την πόλη της Μικράς Ασίας

Είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κάποτε περίφημη μεσόγεια πόλη της Καρίας, η αρχαία Στρατονίκεια, σήμερα είναι μέρος της τουρκικής επαρχίας των Μούγλων στη Μικρά Ασία, κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην αρχαία ελληνική πόλη έχουν φέρει στο φως από μαρμάρινες δημόσιες τουαλέτες μέχρι βυζαντινούς τάφους με ατόφιους σκελετούς.

Αυτή τη φορά το εύρημα που έχουν στα χέρια τους δίνει απαντήσεις για την καθημερινή ζωή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πρόκειται για έναν τιμοκατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που βρέθηκε χαραγμένος στον τοίχο ενός κτηρίου ηλικίας 2.000 ετών. Αν και ο τοίχος ανακαλύφθηκε πριν από 19 χρόνια, εντούτοις μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ανάλυση των κειμένων.


Ο υπεύθυνος της ανασκαφής Μιλάλ Σογιούτ δήλωσε ότι στον τοίχο των 23 τ.μ. ήταν γραμμένα ονόματα και τιμές για πάνω από 200 προϊόντα και υπηρεσίες. Μεταξύ των πληροφοριών που πήραν οι αρχαιολόγοι για την καθημερινότητα στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης είναι ότι πωλούνταν έως τέσσερις τύποι ελιών και ότι υπήρχε καθορισμός των μέγιστων τιμών προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Επίσης υπήρχε μια «κοινωνική πολιτική» μιας και οι πωλητές πωλούσαν φθηνότερα απ’ ό,τι αγόραζαν από τους παραγωγούς, με τους πλούσιους να καλύπτουν τη διαφορά.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια