HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Η «Κατάρα του Χορευτή» αποκρυπτογραφήθηκε στο Ισραήλ

Επιγραφή γραμμένη σε αρχαία ελληνικά αποκρυπτογραφήθηκε σχεδόν 70 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ...


Η «Κατάρα του Χορευτή» αποκρυπτογραφήθηκε στο Ισραήλ

Επιγραφή γραμμένη σε αρχαία ελληνικά αποκρυπτογραφήθηκε σχεδόν 70 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ενός διάσημου χορευτή.   

Η επιγραφή, ηλικίας 1.500 ετών, που ανακαλύφθηκε στα ερείπια αρχαίου θεάτρου στο Ισραήλ τελικά αποκρυπτογραφήθηκε και σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάρα καλεί διάφορους δαίμονες να βλάψουν έναν χορευτή που ονομάζεται "Μάννα". Ο χορευτής πιθανολογείται πως θα εμφανιζόταν στο διάσημο θέατρο της Caesarea Maritima στο Ισραήλ, το οποίο χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα.   

Το γεγονός ότι η επιγραφή βρέθηκε στα ερείπια ενός τόσο περίφημου θεάτρου, υποδηλώνει ότι ο Μάννα πρέπει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης αλλά είχε και κάποιον ορκισμένο αντίπαλο. Σημαντικό θα ήταν και το διακύβευμα της φήμης, γράφει ο καθηγητής της ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα, Attilio Mastrocinque, στο βιβλίο "Studies in Honour of Roger S.O. Tomlin".   

Ο άνθρωπος που καταριέται τον χορευτή, ζητά μεταξύ άλλων να «δεθούν» τα πόδια του και οι δυνάμεις να εμποδίσουν τον χορό του: «Τυφλώστε τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια, τα οποία πρέπει να είναι χαλαρά όταν χορεύει στο θέατρο...», αναφέρει η επιγραφή, Για να γίνει αυτό, η κατάρα ζητά τη βοήθεια πολλών θεών, όπως ο Θωθ, αρχαίος Αιγύπτιος θεός της μαγείας και της σοφίας. Καλεί επίσης «τους δαίμονες του ουρανού, τους δαίμονες του αέρα, τους δαίμονες της γης, τους δαίμονες του κάτω κόσμου, τους δαίμονες της θάλασσας, των ποταμών και των πηγών», να βλάψουν τον Μάννα. «Θα πρέπει να κινείται αργά και να χάσει την ισορροπία του. Να λυγίσει», λέει ο κατάδεσμος.   

Η επιγραφή ανακαλύφθηκε από μια ιταλική αρχαιολογική ομάδα κάποια στιγμή μεταξύ του 1949 και του 1954, αλλά ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, Μόλις πρόσφατα, ο Mastrocinque, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Reflectance Transformation Imaging (RTI), με την χρήση κατάλληλου λογισμικού, μπόρεσε να φέρει στο φως τα μυστικά της αρχαίας κατάρας.   

Η επιγραφή χρονολογείται στον 6ο αιώνα, μια εποχή που η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε τον έλεγχο της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίοδο, είναι πιθανό ότι ο Μάννα και ο συγγραφέας της κατάρας να ανήκαν σε αντιμαχόμενες φατρίες. Στη βυζαντινή αυτοκρατορία, οι άνθρωποι που ανταγωνίζονταν στο χορό ή άλλα αγωνίσματα ήταν μερικές φορές μέλη ανταγωνιστικών φατριών - όπως οι "μπλε" και "πράσινες" παρατάξεις - και ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των φατριών μπορεί να ήταν έντονος, ενώ μερικές φορές μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε δημόσιες ταραχές, γράφει ο Mastrocinque.   

Όποια και αν είναι η αιτία για την κατάρα, η επιγραφή των 110 γραμμών, αποκαλύπτει πολλά για την εποχή. Ενώ η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε κηρύξει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της, ο Χριστιανισμός δεν λατρεύει τον Θωθ και άλλους «παγανιστές» θεούς που συχνά κατονομάζονται στην κατάρα. Όμως αυτό δεν εμπόδισε κάποιον να τους επικαλεστεί για να κάνει κακό, γράφει ο Mastrocinque.   

«Αυτή η επιγραφή μαζί με πολλά ακόμη από την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και τους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους, επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν σταμάτησε τις μαγικές τέχνες ... αντίθετα, εξαπλώθηκαν και εξελίχθηκαν», σημειώνει ο καθηγητής. Η επιγραφή δόθηκε στην ομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μιλάνο.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια

Latest Updates

Ολες οι αναρτησεις