Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινός θησαυρός βρέθηκε στα Δαρδανέλια, κοντά στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα

Συνολικά 68 χρυσά βυζαντινά νομίσματα «έκρυβε» σπίτι κοντά στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στα Δαρδανέλια, στο χωριό Γκιουλπινάρ που βρ...


Βυζαντινός θησαυρός βρέθηκε στα Δαρδανέλια, κοντά στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα

Συνολικά 68 χρυσά βυζαντινά νομίσματα «έκρυβε» σπίτι κοντά στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στα Δαρδανέλια, στο χωριό Γκιουλπινάρ που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από ακρωτήριο Λεκτό. 

Εδώ βρισκόταν η αρχαία Χρύση, όπου ο Αχιλλέας είχε αιχμαλωτίσει τη Χρυσηίδα, κόρη του ιερέα του Απόλλωνα. (Η Χρύση είναι το σκηνικό σε ένα από τα πιο λυρικά επεισόδια της Ιλιάδας, στο οποίο ο Οδυσσέας επιστρέφει τη κόρη στον πατέρα και εκείνος προσεύχεται να μπει τέλος στο λοιμό που είχε στείλει στους Αχαιούς.)

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε στο Μουσείο της Τροίας, ο καθηγητής Τζοϊσκούν Ιοζγιουνέλ είπε στα νομίσματα απεικονίζεται ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ με κράτος και πανοπλία, κρατώντας μια σφαίρα με σταυρό στο δεξί χέρι και μια ασπίδα στο αριστερό.

Βυζαντινός θησαυρός βρέθηκε στα Δαρδανέλια, κοντά στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα

Ο αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει το ναό του Απόλλωνα Σμινθέα (η λατρεία του θεού με την ιδιότητα του εξολοθρευτή ποντικών εντοπίζεται κυρίως στην Τροία, και γενικά στη Μικρά Ασία) ανασκάπτεται συστηματικά από το 1980.

Τα χρυσά νομίσματα είναι το πιο σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να γίνει συγκεκριμένη χρονολόγηση. Ανήκουν στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα (550-570 μ.Χ.), είναι διαφορετικών μεγεθών και διαφορετικού βάρους, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές. Τα βρήκαμε κρυμμένα στη βάση τοίχου βυζαντινού σπιτιού, και μάλλον είναι οι οικονομίες που έκανε ο ιδιοκτήτης», τόνισε ο επικεφαλής της ανασκαφής, ο οποίος σημείωσε ότι θα αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη στις προθήκες του Μουσείου της Τροίας.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια