Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών: Μια ψηφιακή προσέγγιση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων

«Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών: Μια ψηφιακή προσέγγιση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων» είναι ο τίτλος διάλεξης που ...





Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών: Μια ψηφιακή προσέγγιση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων

«Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών: Μια ψηφιακή προσέγγιση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσουν η δρ Λήδα Κωστάκη (αρχαιολόγος, Aμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα / Δίπυλον) και η δρ Αννίτα Θεοχαράκη (αρχαιολόγος / Δίπυλον) στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική».

«Σε μια περιοχή μελέτης 5.900 στρεμμάτων εντός και εκτός του Θεμιστόκλειου περιβόλου των Αθηνών μετράμε 1.450 ανασκαφικές θέσεις σε περίπου 15 δεκαετίες σωστικών επεμβάσεων στην πόλη, έργο άνω των 200 αρχαιολόγων» επισημαίνουν οι ομιλήτριες. 

«Τα κατακερματισμένα και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δύσκολα συσχετίζονται στο χώρο δίχως την ψηφιακή τεχνολογία. Η απεικόνιση αρχαιολογικών δεδομένων σε ψηφιακό χάρτη αποδίδει στις αρχαιότητες την τοπογραφική συνάφεια που τους έχει στερήσει ο σύγχρονος αστικός ιστός. Το πρόγραμμα «Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών» κινείται σε τρεις άξονες: αποδελτίωση των δημοσιευμένων ανασκαφικών εκθέσεων, γεωαναφορά των ανασκαφικών κατόψεων, ψηφιοποίηση των καταλοίπων και τυπολογική/χρονολογική κατάταξή τους».

Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών: Μια ψηφιακή προσέγγιση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων

Η διάλεξη θα δοθεί τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 19.00, στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα (Χαιρεφώντος 14).

«Κύκλος»

Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Μαρία-Ευδοκία Βασενχόβεν, Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια