Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θρηνούσαν οι Νεάντερταλ τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα

Μία νέα ανακάλυψη αποκαλύπτει στοιχεία για τα ταφικά έθιμα των Νεάντερταλ.

Θρηνούσαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα

Μία νέα ανακάλυψη αποκαλύπτει στοιχεία για τα ταφικά έθιμα των Νεάντερταλ.

Ο σκελετός ενός Νεάντερταλ που βρέθηκε σε μία σπηλιά στο Ιράκ, ήδη διάσημη για τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί εκεί, προσφέρει νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους και πιθανότατα πραγματοποιούσαν τελετές με λουλούδια.    

Επιστήμονες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός Νεάντερταλ που έζησε πριν από περίπου 70.000 χρόνια, στο σπήλαιο Shanidar στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εύρημα ήταν «καλά διατηρημένο». Το άτομο, ονομάστηκε Shanidar Z, η ηλικία του ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών και το φύλο του δεν έχει προσδιοριστεί. Το σπήλαιο αποτέλεσε κομβικό σημείο για την αρχαιολογία στα μέσα του 20ου αιώνα.   



Σκελετοί από δέκα ακόμη Νεάντερταλ, έξι ενήλικες και τρία βρέφη, είχαν βρεθεί πριν από 60 χρόνια προσφέροντας μία εικόνα των φυσικών τους χαρακτηριστικών, της συμπεριφοράς τους και της διατροφής τους. Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει γύρη σε δείγματα εδάφους που λήφθηκαν από σημείο κοντά σε έναν από τους σκελετούς, μια ανακάλυψη που τους ώθησε να υποστηρίξουν ότι οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους και πραγματοποιούσαν ταφικές τελετές με λουλούδια. Η υπόθεση βοήθησε να αλλάξει η επικρατούσα άποψη της εποχής για τους Νεάντερταλ.   

Οι επικριτές της άποψης υποστήριζαν πως η γύρη βρέθηκε στη σπηλιά μεταγενέστερα χάρη σε άλλους κατοίκους της. Αλλά στα οστά του Shanidar Z, τα οποία πιστεύεται ότι είναι το ανώτερο μέρος ενός σκελετού που ανακαλύφθηκε το 1960, βρέθηκαν ιζήματα που περιείχαν αρχαία γύρη και άλλα φυτικά κατάλοιπα, «αναζωπυρώνοντας» το σενάριο των τελετών ταφής. «Στην αρχή είχα αμφιβολίες, πολλές μελέτες αμφισβητούν τα ευρήματα για τα ταφικά έθιμα, έχω αλλάξει άποψη και το σενάριο αυτό είναι πολύ πιο πιθανό. Είμαι ενθουσιασμένη και περιμένω να δω τα πλήρη αποτελέσματα από τις νέες αναλύσεις μας», λέει η οστεολόγος και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Emma Pomeroy.

Θρηνούσαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς; Γύρη σε σκελετό αποκαλύπτει ταφικά έθιμα

Τα ταφικά έθιμα είναι μέρος μίας ευρύτερης επιστημονικής διαμάχης η οποία αναπτύσσεται γύρω από τα γνωσιακή πολυπλοκότητα των Νεάντερταλ. Η έρευνα υποστηρίζει ακόμα ότι οι Νεάντερταλ έκαναν καταδύσεις για να βρουν όστρακα ώστε να κατασκευάσουν εργαλεία. «Μπορείς να θάψεις ένα σώμα για καθαρά πρακτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγεις επικίνδυνα ζώα ή και τη μυρωδιά. Αλλά όταν η ταφή ξεπερνά την πρακτικότητα είναι σημαντικό, καθώς αποτελεί ένδειξη μίας πιο περίπλοκης, συμβολικής και αφηρημένης σκέψης, αλλά και συμπόνιας και φροντίδας για τους νεκρούς και ίσως αισθήματα πένθους και απώλειας» υποστηρίζει η Pomeroy.   

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα από το πότε οι Νεάντερταλ τοποθετήθηκαν εκεί η σπηλιά αποτελεί έναν «ειδικό χώρο» ενώ υπογραμμίζουν πως η ταφή έχει πραγματοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο.  

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια