Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ημερίδα ΣΣΑΕΤΤΕ: Συντηρητές σε Ψηφιακό Περιβάλλον

Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαıοτήτων καı Έργων Τέχνης Τρıτοβάθμıας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) δıοργανώνεı επıστημονıĸή ημερίδα με τίτλο «Συντη...

Ημερίδα ΣΣΑΕΤΤΕ: 9 Μαΐου 2020-"Συντηρητές σε Ψηφιακό Περιβάλλον"

Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαıοτήτων καı Έργων Τέχνης Τρıτοβάθμıας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) δıοργανώνεı επıστημονıĸή ημερίδα με τίτλο «Συντηρητές σε Ψηφιακό Περιβάλλον», η οποία θα πραγματοποıηθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η τεκμηρίωση, διαχείριση και επανάχρηση της πληροφορίας ωφελούνται σημαντικά από τη χρήση ψηφιακού εξοπλισμού, εφαρμογών βάσεων γνώσης και εφαρμογών ψηφιακής σχεδίασης και απεικόνισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφιακές τεχνολογίες διευκολύνουν την εργασία του συντηρητή δίνοντας νέες δυνατότητες για την υποστήριξη και ανάδειξη των διαδικασιών συντήρησης και αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχοντας επίγνωση των εξελίξεων και λειτουργώντας ως αρωγός στην ενημέρωση επαγγελματιών του χώρου γύρω από τρέχοντα ζητήματα, ο Σύλλογος θέτει στο επίκεντρο ενδιαφέροντος τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της συντήρησης. Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και της προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της επιστήμης της Συντήρησης.

Η ημερίδα οργανώνεται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες:

1. Οργάνωση και διαχείριση πληροφορίας στη συντήρηση - περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ορολογία στη συντήρηση, χρήση μοντέλων μεταδεδομένων και τεχνολογιών σημασιολογικού ιστού, αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων/βάσεων δεδομένων, ζητήματα διαμοιρασμού-αναζήτησης και ανάκτησης πληροφορίας της συντήρησης.

2. Καταγραφή, αποτύπωση, οπτικοποίηση και ανάλυση της πληροφορίας στη συντήρηση - περιλαμβάνει την αξιοποίηση των τεχνολογιών που περιλαμβάνουν συστήματα αισθητήρων/μετρήσεων περιβαλλοντικών συνθηκών συλλογών ή μνημείων, των νέων τεχνολογιών στον χαρακτηρισμό των υλικών ή/και της κατάστασης διατήρησης, την οπτικοποίηση και διαχείριση της πληροφορία κατά την γραφική τεκμηρίωση της τεχνολογίας κατασκευής ή/και κατάστασης διατήρησης αντικειμένων και μνημείων (2D-3D graphics) μέσω γραφικού περιβάλλοντος και εργαλείων επισημείωσης (annotation tools).

3. Αποκατάσταση και ανάδειξη αντικειμένων και μνημείων - αφορά στην ψηφιακή αισθητική αποκατάσταση / συμπλήρωση αντικειμένων και μνημείων (σε εικονικό περιβάλλον), την αξιοποίηση του ψηφιακού σχεδιασμού για την αποκατάσταση των φυσικών αντικειμένων με χρήση 3D printers καθώς και την ευρύτερη παρουσίαση πληροφορίας συντήρησης με ψηφιακά μέσα ως μέσο καταγραφής ή για την ανάδειξή της στο κοινό.

Εφόσον επιθυμείτε να συμμετέχετ στην ημερίδα παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε έως τις 06/03/2020 (παράταση), στέλνοντάς μας σε email, τον τίτλο της δημοσίευσης, τα ονόματα των συμμετεχόντων και του φορέα, καθώς και σύντομη περίληψη (έως 300 λέξεις).

Περισσότερα εδώ: 


Πηγή: ΣΣΑΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια