Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέντε ώρες Πομπηία

«Η είσοδος βρίσκεται περίπου 100 μ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό». Δεν το λέει κανείς, το βλέπουμε γραμμένο σε έναν υπότιτλο, από τους...

Πέντε ώρες Πομπηία

«Η είσοδος βρίσκεται περίπου 100 μ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό». Δεν το λέει κανείς, το βλέπουμε γραμμένο σε έναν υπότιτλο, από τους πολλούς που θα εμφανιστούν σε ένα βίντεο πέντε ωρών που παρουσιάζει ολοκληρωμένα τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. 

Με τον οπερατέρ μάλιστα να μένει σιωπηλός, για να μπορούμε να ακούμε τους φυσικούς ήχους, τα βήματα, τις ομιλίες των ξεναγών, το κουβεντολόι των επισκεπτών που πότε πότε παρατηρούν με ενδιαφέρον τα μνημεία, άλλοτε περπατάνε βαριεστημένα σαν μαθητές σε υποχρεωτική επιμορφωτική εκδρομή.

Στη διάρκεια της βόλτας βλέπουμε πολλά: τα προαστιακά λουτρά («χτίστηκαν έξω από τα τείχη της πόλης και κατά πάσα πιθανότητα προορίζονταν για ξένους»), τον ναό του Απόλλωνα («από τα παλιότερα σημεία λατρείας στην Πομπηία, του 120 π.Χ.»), το κτίριο Eumachia («χτίστηκε με χρηματοδότηση της ιέρειας, τον 1ο αι. μ.Χ.»), το ίδιο το βουνό-ηφαίστειο του Βεζούβιου («απέχει 8 χλμ. από την Πομπηία»).

Και η ξενάγηση συνεχίζεται με οδηγό της λέξεις: atrium (κεντρικός προθάλαμος), impluvium (εσωτερική πισίνα), triclinium (τραπεζαρία). Και άλλες, ακόμα πιο γνώριμες: peristyle, forum, apodyterium. 


Αξίζει πραγματικά να δει κανείς αυτό το βίντεο, για να εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χωροταξία της Πομπηίας, ώσπου να τελειώσει η καραντίνα και να μπορέσει να την επισκεφτεί κανονικά. 


Πηγή: Ελ. Αλαβάνου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια