Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισπανός αρχαιολόγος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για πλαστά ευρήματα

Ένας Ισπανός αρχαιολόγος καταδικάστηκε, σύμφωνα με το CNN, σε ποινή φυλάκισης για πλαστά αρχαιολογικά ευρήματα.   

Ισπανός αρχαιολόγος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για πλαστά ευρήματα

Ένας Ισπανός αρχαιολόγος καταδικάστηκε, σύμφωνα με το CNN, σε ποινή φυλάκισης για πλαστά αρχαιολογικά ευρήματα.   

Συγκεκριμένα, ένας Ισπανός αρχαιολόγος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών και πρόστιμο 12.490 ευρώ για πλαστογράφηση ορισμένων από τα πιο διάσημα ευρήματά του.   



Ο Eliseo Gil, πρώην διευθυντής ανασκαφών στον ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο Iruña-Velia, καταδικάστηκε επειδή είχε ανακαλύψει δήθεν ιστορικά γραπτά. Το 2005 και το 2006, ο Gil ανακοίνωσε ότι η ομάδα του είχε βρει κομμάτια αργίλου σε αρχαιολογική τοποθεσία, κοντά στην πόλη Vitoria-Gasteiz της Ισπανίας. Τα αντικείμενα, αυτά, ισχυρίστηκε ότι χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και περιείχαν αιγυπτιακές ιερογλυφικές αναφορές, παραστάσεις και σημάδια της βασκικής γλώσσας.   

Εκείνη την εποχή, η ανακάλυψη θεωρήθηκε επαναστατική και αποτέλεσε το πρώτο γραπτό παράδειγμα της βασκικής γλώσσας, 800 χρόνια νωρίτερα από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. 

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, μια επιτροπή αποτελούμενη από γλωσσολόγους, ιστορικούς, φιλόλογους και άλλους επιστήμονες εμπειρογνώμονες θεώρησε την ανακάλυψη πλαστή. 

Οι ειδικοί που μελέτησαν τα ευρήματα του Gil διαπίστωσαν ασυνέπειες όπως η απουσία σύνταξης, σύγχρονες ορθογραφίες λέξεων και ονόματα και φράσεις ασυμβίβαστα με την υποτιθέμενη χρονική περίοδο. 

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, ειδικοί στη φιλολογία και την αρχαία ιστορία αμφισβήτησαν την εμφάνιση λατινικών λέξεων με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση του γράμματος J αντί της λατινικής ορθογραφίας σε αναφορές στον Αυτοκράτορα Αύγουστο. 

Αρχικά, ο Gil και η ομάδα του υπερασπίστηκαν τα αμφιλεγόμενα ευρήματά τους. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής του δικαστηρίου έκρινε τον Gil ένοχο για πλαστογραφία και απάτη, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση δύο ετών, τριών μηνών και 23 ημερών.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια