Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους

Συνελήφθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο...

Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους

Συνελήφθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άνδρες, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια ακόμη σημαντική επιτυχία κατέγραψε την Παρασκευή στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας ο Γιώργος Τσούκαλης. Ο διευθυντής πολιτιστικής κληρονομιάς του ομίλου International Action Art διαλεύκανε μια δύσκολη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.



Σε άψογη συνεργασία με τον αντιστράτηγο της Ελληνικής αστυνομίας και επιθεωρητή Βορείου Ελλαδος Κώστα Σκούμα τον ταξίαρχο Γενικό αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου Κώστα Δούβαλη τον διευθυντή Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη  και τον διοικητή υποδιεύθυνσης ασφαλείας Θανάση Σκούφη έφεραν εις πέρας την υπόθεση διασώζοντας σημαντικές αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας και οι οποίες επιστρέφουν στο Ελληνικό κράτος.


Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής ευχαριστεί δημοσίως τους εκπροσώπους της Ελληνικής αστυνομίας που ήταν δίπλα του και αυτή τη φορά και εξαίρει την στάση του προέδρου της ΟΦΚΑΘ Χρήστο Ράμο αλλά και των στενών συνεργατών και συνοδοιπόρων του, Πέτρου Γωνιωτάκη και Φώντα Βρόσγου, οι οποίοι αόκνως συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επίτευξη και αυτού του στόχου.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους ανωτέρω, διότι διαπιστώθηκε ότι στις αποθήκες των σπιτιών τους κατείχαν τα ακόλουθα:

Ο ένας κατηγορούμενος:
  • ενεπίγραφη πλάκα Ρωμαϊκών Χρόνων,
  • τμήμα λίθινης πλάκας με ανάγλυφη διακόσμηση Ρωμαϊκών Χρόνων και
  • τμήμα λίθινης επιτύμβιας στήλης Ρωμαϊκών Χρόνων.
Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους

Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους

Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους


Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν κειμήλια στα σπίτια τους

Ο άλλος κατηγορούμενος:
  • ειδώλιο Ασκληπιού Ρωμαϊκών Χρόνων,
  • χάλκινο ειδώλιο Αθηνάς Ρωμαϊκών Χρόνων,
  • πήλινο κυάθιο Ρωμαϊκών Χρόνων,
  • μικρή κωνική φιάλη Νεολιθικής περιόδου
  • χάλκινο εξάρτημα, πιθανόν πόρπης.


Τα ανωτέρω αντικείμενα, αφού προέκυψε, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου, ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.


Πηγή: Epirus Online, Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια