Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

UNESCO: Το 10% από τα μουσεία του κόσμου ίσως να μη λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ί...

UNESCO: Το 10% από τα μουσεία του κόσμου ίσως να μη λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού επέφεραν σοβαρό πλήγμα σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 10% εξ αυτών ίσως ποτέ να μην ξαναλειτουργήσουν, ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν νέα προγράμματα. Αυτό ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNESCO.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ σχεδόν 1.600 μουσείων σε 107 χώρες από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) –που εδρεύει στο Παρίσι και που συνδέεται με την UNESCO-- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία σε όλον τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ο κλάδος των ιδιωτικών μουσείων βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολλών χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες. Σε αφρικανικές, ασιατικές και αραβικές χώρες, πάνω από ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι ίσως θα πρέπει να κλείσουν για πάντα, σύμφωνα με την έρευνα.



«Ακόμα και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», δήλωσε ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.

Πολλά μεγάλα μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια που πουλούν στους τουρίστες και η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ίδιος.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές που εξέρχονται από πολέμους θα δουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί να πηγαίνει πίσω για πολλά χρόνια, δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ, αναφερόμενος στη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου η UNESCO βοηθά τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν μουσεία. Στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ, μεταξύ άλλων, πολλά νέα προγράμματα ανεστάλησαν.


UNESCO: Το 10% από τα μουσεία του κόσμου ίσως να μη λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού

«Τα μουσεία δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, χωρίς την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», όπως είπε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ICOM, Suay Aksoy.

Προσθέτοντας πως «Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν χρήματα σε ταμεία έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων».

Να σημειωθεί, ότι τα μουσεία αναπτύχθηκαν πολύ κατά την τελευταία δεκαετία, με τον αριθμό τους να αυξάνεται από το 2012, κατά 60% σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO. Όμως τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν τώρα ένα επισφαλές μέλλον, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το εύρος και το αντικείμενό τους.

Έτσι περισσότερο από το 40% των μουσείων που ρωτήθηκαν από τον ICOM προβλέπουν, ότι θα χάσουν κάποια δημόσια χρηματοδότηση λόγω της αδυναμίας της διεθνούς οικονομίας. Ενώ το 43% ανέφερε, ότι θα χάσουν και ιδιωτική χρηματοδότηση.
 Την μεγαλύτερη ζημιά πάντως υπέστησαν, όπως λέει πάντα η UNESCO, τα μουσεία της Αφρικής και των λεγόμενων αναπτυσσόμενων κρατών, τα οποία ωστόσο αποτελούν μόλις το 1,5% του παγκόσμιου συνόλου.



Μάλιστα ενώ τα περισσότερα μουσεία σε άλλα μέρη του κόσμου στράφηκαν στο διαδίκτυο, προκειμένου να κρατήσουν κοντά τους το κοινό τους, σ΄ αυτές τις περιοχές ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι μόνο το 5% των ιδρυμάτων σε αυτές τις περιοχές ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κι όσον αφορά τα έσοδα που χάθηκαν και εξακολουθούν ακόμη να χάνονται, μία έρευνα του Δικτύου Οργανισμών Ευρωπαϊκών Μουσείων είναι αποκαλυπτική: Μόνον στο Άμστερνταμ και μόνον για δύο μουσεία, το Rijksmuseum με τις εκπληκτικές συλλογές των σπουδαίων Ολλανδών ζωγράφων και το πρωτοπόρο στη σύγχρονη τέχνη Stedelijk, έχουν χάσει έως και 2,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εξάλλου μία αντίστοιχη έρευνα έδειξε, ότι τα αμερικανικά ιδρύματα είχαν ήδη χάσει συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως τις αρχές Απριλίου! Η πρόβλεψη εξάλλου γενικά για τα πολιτιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ μιλάει για απώλειες 6,8 δισεκατομμύρια δολαρίων ετησίως.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Οτόνε Ραμίρεζ.

Και στην Ελλάδα;


UNESCO: Το 10% από τα μουσεία του κόσμου ίσως να μη λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού
Το Μουσείο Ακρόπολης χωρίς επισκέπτες
Ο συντριπτικός αριθμός των ελληνικών μουσείων ανήκουν στο δημόσιο και ως εκ τούτου βασίζουν τη λειτουργία τους στην κρατική επιδότηση. Η οποία επί του παρόντος δεν φαίνεται να αλλάζει. Όσον αφορά τις προφανείς απώλειες, οι οποίες προβλέπεται να συνεχισθούν και μετά την επανέναρξη της λειτουργίας τους, από τις 15 Ιουνίου, δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, τουλάχιστον για τους μήνες του lockdown. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που εισπράττει τα έσοδα από τα εισιτήρια, θα μπορούσε ωστόσο να τις κάνει.



Όσο για τα ιδιωτικά μουσεία, ακόμη και αυτά που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως το Μουσείο Ακρόπολης ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που καλείται το καθένα να αντιμετωπίσει μόνο του. Άγνωστο εξάλλου και αν η λαίλαπα του οριστικού κλεισίματος μουσείων θα παρασύρει και μικρά ιδιωτικά, ελληνικά μουσεία και πόσα. ΄Ολοι πάντως στρέφονται ήδη προς το κράτος για ενίσχυση, προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία τους.


Πηγή: Έθνος, Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια