Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε την πατρική κατοικία του Ιησού

Βρετανός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρές ενδείξεις πως ανακάλυψε κρύπτη στη Ναζαρέτ, η οποία οδηγούσε στη πατρική κατοικία του Ιησο...

Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε την πατρική κατοικία του Ιησού


Βρετανός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρές ενδείξεις πως ανακάλυψε κρύπτη στη Ναζαρέτ, η οποία οδηγούσε στη πατρική κατοικία του Ιησού.   

Ο καθηγητής Ken Dark, από το Πανεπιστήμιο του Reading, έχει περάσει 14 χρόνια μελετώντας τα ερείπια κτηρίου του 1ου αιώνα που βρίσκονται κάτω από ένα σύγχρονο μοναστήρι.  Ο ίδιος, που μελετά το κτήριο εδώ και 14 χρόνια, τονίζει πως δεν υπάρχει κάποια επιγραφή που να λέει πως είναι όντως το σπίτι του Ιησού, μα υπάρχουν πολλά στοιχεία και επιχειρήματα. 

Ο χώρος είχε αρχικά ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1880, και κατά τα επόμενα 50 χρόνια τον ανέσκαπταν οι ίδιες οι μοναχές. Το εγχείρημα διηύθυνε η ηγουμένη, Μερ Τζιρό, σε ένα από τα πρώτα παραδείγματα αρχαιολογικής έρευνας που έχουν διευθυνθεί από γυναίκα- πολύ πριν τις θεωρούμενες ως γυναίκες- πρωτοπόρους στη σύγχρονη αρχαιολογία.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα ερείπια προτάθηκαν για πρώτη φορά ως η κατοικία του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ κατά τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, η ιδέα απορρίφθηκε από τους αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1930.

Πάντως, παρά την πιθανή σημασία του χώρου, είχε λάβει μικρή ακαδημαϊκή προσοχή πριν την έκδοση του βιβλίου του Dark, «The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-period, Byzantine, and Crusader site in central Nazareth» τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, ο χώρος παραβλεπόταν για χρόνια ως μη σημαντικός. Όταν έφτασε για πρώτη φορά εκεί το 2006, βρήκε αρχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ.

«Δεν πήγα στη Ναζαρέτ για να βρω την κατοικία του Ιησού. Μελέτησα πραγματικά την ιστορία της πόλης ως κέντρο βυζαντινού χριστιανικού προσκυνήματος. Κανείς δεν θα μπορούσε να εκπλαγεί περισσότερο από μένα» δήλωσε.   

Πρόσθεσε ότι η αρχαία κατοικία βρισκόταν κάτω από μια εκκλησία της Βυζαντινής εποχής, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από τη Μονή των Αδελφών της Ναζαρέτ. Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου πιστεύεται πως ο αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στη Θεοτόκο πως θα αποκτούσε παιδί.  

«Γνωρίζουμε από τα αρχαία έγγραφα ότι αυτή η εκκλησία πιστεύεται ότι κατά τη Βυζαντινή περίοδο είχε χτιστεί στην τοποθεσία της κατοικίας του Ιησού, όπου διατηρήθηκε η κρύπτη.   

»Είναι σχεδόν σίγουρο πως πρόκειται για την Εκκλησία η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανατροφή του Χριστού, και αναφέρεται σε κείμενα προσκυνητών του 7ου αιώνα».

Ο καθηγητής Dark είπε ότι σύμφωνα με το έργο του, έχει αναγνωρίσει ότι η κατοικία που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα, φαίνεται να είναι ένα «τυπικό οικογενειακό σπίτι για την εποχή και την περιοχή»Αποκαλύπτει ακόμα ότι το κτήριο ήταν λαξευμένο σε μια βραχώδη πλαγιά. 

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο. Δεν είναι τρομερά φτωχικό, μα δεν υπάρχουν και ενδείξεις μεγάλου πλούτου. Είναι πολύ συνηθισμένο» είπε στο CBS News. «Αν αυτό είναι το παιδικό περιβάλλον του Ιησού, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μεγάλωσε σε οτιδήποτε άλλο από ένα πολύ τυπικό αγροτικό σπίτι της Γαλιλαίας της εποχής του».

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι όποιος έκτισε την κατοικία είχε εξαιρετική γνώση της λιθοτεχνίας, κάτι που αναμενόταν από κάποιον τέκτονα, όπως αναφέρεται και ο Ιωσήφ στη Βίβλο.   

Ο αρχαιολόγος είπε, πως ενώ όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι μόνο ενδείξεις ότι πρόκειται για την κατοικία του Ιησού, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι έρευνες «είναι όσο κοντά, θα μπορέσουμε πιθανότατα να βρεθούμε» σε μία τέτοια ανακάλυψη.   

«Από τη μία μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πειστική θεωρία πως ήταν η παιδική κατοικία του Ιησού. Αλλά από την άλλη, το να το αποδείξουμε είναι πέρα από τα όρια των στοιχείων. Είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσον θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποδείξουμε κάτι τέτοιο», επισημαίνει ο Dark.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC, The Huffington Post



Δεν υπάρχουν σχόλια