Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου βρέθηκαν στα αρχαία Κίβυρα

Οι ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα αρχαία Κίβυρα, στη νότια επαρχία της περιοχής Gölhisar του  Πολυδωρίου (σημερινό  Burdur) της Του...

Αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου βρέθηκαν στα αρχαία Κίβυρα

Οι ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα αρχαία Κίβυρα, στη νότια επαρχία της περιοχής Gölhisar του Πολυδωρίου (σημερινό Burdur) της Τουρκίας, αποκάλυψαν την μαρμάρινη προτομή του Σαράπιδος και ενός αγάλματος του Ασκληπιού από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ευρέως γνωστή ως η «πόλη των ηρωικών πολεμιστών και των γρήγορων αλόγων», η αρχαία πόλη ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2016.

Τα δύο αρχαία αντικείμενα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που διενεργούνται με επικεφαλής τον Şükrü Özüdoğru, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Burdur Mehmet Akif Ersoy, και θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Burdur.

Η προτομή του Σαράπιδος βρέθηκε νωρίτερα το 2019, και με την πρόσφατη αποκάλυψη του αγάλματος του Ασκληπιού, που βρέθηκε φέτος σε διαφορετικό μέρος του ρωμαϊκού λουτρικού συγκροτήματος, τα δύο αντικείμενα θα εκτεθούν στο μουσείο.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της μαρμάρινης προτομής, η οποία βρέθηκε σε δύο κομμάτια σε διαφορετικές ανασκαφικές περιόδους, πραγματοποιήθηκε από έμπειρους συντηρητές της ανασκαφικής ομάδας. Η τεκμηρίωση, η εκτίμηση των ζημιών, ο καθαρισμός και η ενοποίηση των τμημάτων, πραγματοποιήθηκαν επίσης από την ίδια ομάδα. Το έργο αποκατάστασης και συντήρησης της μαρμάρινης προτομής που χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι μελέτες δημοσίευσης είναι ακόμη σε εξέλιξη.


Αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου βρέθηκαν στα αρχαία Κίβυρα

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη νότια πλαγιά του Καισαρίου (του Αυτοκρατορικού Ναού) αποκάλυψαν ένα άγαλμα του Ασκληπιού, ύψους περίπου 38 εκατοστών.

Στο περίτεχνο άγαλμα απεικονίζεται ο Ασκληπιός, με ένδυμα, μακριά σγουρά μαλλιά και γένι. Στηρίζεται σε ράβδο με φίδι και κρατά ένα αυγό. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο άγαλμα είναι σημαντικό για τις τοπικές λατρείες που σχετίζονται με την υγεία, καθώς οι συγκεκριμένες απεικονίσεις του Ασκληπιού στην περιοχή είναι ελάχιστες.

Το άγαλμα του Ασκληπιού βρέθηκε στο στρώμα καύσης της αρχαίας πόλης, σε επτά κομμάτια, έχοντας υποστεί όλες τις σχετικές φθορές από την πυρκαγιά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιόδου που παρέμεινε στο έδαφος. Σημειώνεται ότι όλα τα τμήματα του αγάλματος βρέθηκαν ανέπαφα και οι μελέτες αποκατάστασης, συντήρησης και επιστημονικής δημοσίευσής του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το άγαλμα χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο, και μετά τις εργασίες συντήρησης θα εκτεθεί στο τοπικό μουσείο.


Πηγή: Hurriyet Daily News



Δεν υπάρχουν σχόλια