Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκλεψε σπαθί από άγαλμα ως φοιτητής «για φάρσα» - Το επέστρεψε 40 χρόνια μετά

Ένα σπαθί που είχε αποσπαστεί από ένα ιστορικό μνημείο στο Γουέστφιλντ της Μασαχουσέτης, επιστράφηκε από τον άνδρα που το είχε πάρει στα πλα...

Έκλεψε σπαθί από άγαλμα ως φοιτητής «για φάρσα» - Το επέστρεψε 40 χρόνια μετά

Ένα σπαθί που είχε αποσπαστεί από ένα ιστορικό μνημείο στο Γουέστφιλντ της Μασαχουσέτης, επιστράφηκε από τον άνδρα που το είχε πάρει στα πλαίσια μίας «φοιτητικής φάρσας» που έγινε πριν από περίπου σαράντα χρόνια.    

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN η Cindy Gaylord, επικεφαλής σχετικής επιτροπής του Γουέστφιλντ, ένας άνδρας της τηλεφώνησε τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και της είπε πως έχει στην κατοχή του ένα αντικείμενο «ιστορικής σημασίας».    

«Όταν τον ρώτησα αν μπορεί να μου πει περί τίνος πρόκειται αποκάλυψε πως είναι το σπαθί από το άγαλμα του στρατηγού Γουίλιαμ Σέπαρντ», αναφέρει η Gaylord που είναι επικεφαλής της επιτροπής ιστορίας του Γουέστφιλντ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ίδια ανέφερε πως θυμάται την υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.    

Το άγαλμα του στρατηγού Γουίλιαμ Σέπαρντ, φτιαγμένο από ορείχαλκο, βρίσκεται στο κέντρο ενός πάρκου του Γουέστφιλντ, μίας μικρής πόλης στη δυτική Μασαχουσέτη. Ο Σέπαρντ είχε γεννηθεί στην πόλη το 1737 και υπηρέτησε κατά τον αμερικανικό εμφύλιο. Υπήρξε φίλος του Τζορτζ Ουάσινγκτον και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του Shays. Διατέλεσε μέλος του Κογκρέσου από 1797 έως το 1803 όταν και επέστρεψε στο Γουέστφιλντ. Πέθανε το 1817. Το άγαλμά του τοποθετήθηκε στην πόλη πάνω από έναν αιώνα μετά, το 1919.    

Μετά την κλοπή του σπαθιού, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένα νέο τοποθετήθηκε στη θέση του, ωστόσο συγκολλήθηκε στο άγαλμα για να μην κλαπεί ξανά. Το μυστήριο παρέμεινε άλυτο μέχρι την περασμένη Δευτέρα όπου η Gaylord γνώρισε τον άνδρα που το απέσπασε, περίπου σαράντα χρόνια μετά.    

«Ζήτησε να μου πει την ιστορία» είπε η Gaylord που συνάντησε τον άνδρα και τη γυναίκα του στις 28 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο άνδρας εμφανίστηκε μετανιωμένος και έκλαιγε κατά την αφήγηση. Η Gaylord λέει ακόμα πως ο άνδρας, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, είναι ένας βετεράνος ο οποίος μετά τη θητεία του πήγε στο Γουέστφιλντ για σπουδές.      

Ένα βράδυ, σε μία έξοδο, οι συμφοιτητές του τον προκάλεσαν να πάρει το σπαθί από το άγαλμα του Σέπαρντ. Το έκανε με όλη του τη δύναμη και έπεσε από το βάθρο. Το σπαθί τρύπησε το πουκάμισό του κατά την πτώση. Ο άνδρας πήρε το σπαθί στο οικογενειακό του σπίτι κοντά στη Βοστώνη όπου και κρεμόταν πάνω από την εξώθυρα για πάνω από είκοσι χρόνια. Σε εκκαθάριση που πραγματοποίησε μαζί με την αδερφή του βρήκε το σπαθί και αποφάσισε να το επιστρέψει στην πόλη.     

«Μου είπε πως ντράπηκε πολύ καθώς είναι βετεράνος και δεν ήθελε να το κάνει αυτό σε έναν άλλο βετεράνο», ανέφερε η Γκέιλορντ. «Του είπα πως δεχόμαστε το σπαθί πίσω, δεν θα ερευνήσουμε το θέμα περεταίρω, και πως τον απαλλάσσουμε από τις ενοχές». Το σπαθί θα εκτεθεί σε μουσείο της πόλης αλλά δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.  


Πηγή: LiFO




Δεν υπάρχουν σχόλια