Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα στοιχεία για ταφικά έθιμα των Νεάντερνταλ: Τι αποκαλύπτει ο σκελετός ενός παιδιού

Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν στοιχεία για ταφικά έθιμα των Νεάντερταλ, μετά από εκ νέου εξέταση μίας ανασκαφής πο...

Νέα στοιχεία για ταφικά έθιμα των Νεάντερνταλ: Τι αποκαλύπτει ο σκελετός ενός παιδιού

Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν στοιχεία για ταφικά έθιμα των Νεάντερταλ, μετά από εκ νέου εξέταση μίας ανασκαφής που είχε πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 1970.    

Η ταφή των νεκρών αποτελεί μία πρακτική των Homo Sapiens ή και άλλα ανθρωποειδή, όπως οι Νεάντερταλ, έθαβαν τους νεκρούς τους κάτω από τη γη; Το ερώτημα αυτό αυτό απασχολεί για χρόνια τους αρχαιολόγους. Πλέον, μία σειρά από στοιχεία «ταφικής συμπεριφοράς» ενδέχεται να ρίξουν φως τόσο στις γνωστικές ικανότητες όσο και στα έθιμα των Νεάντερταλ και να αποδειχθεί, αν, όπως και οι σύγχρονοι άνθρωποι, έχουν την ικανότητα συμβολικής σκέψης.    

Όπως μεταδίδει το CNN, δεκάδες σκελετοί Νεάντερταλ έχουν ανακαλυφθεί σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας κατά τα τελευταία 150 χρόνια. Ωστόσο οι πλέον καλοδιατηρημένοι σκελετοί εντοπίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις εκσκαφές απείχαν κατά πολύ από τις σύγχρονες, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.     

Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν εκ νέου τα οστά με νέες, υψηλής τεχνολογίας, μεθόδους, πραγματοποίησαν νέες ανασκαφές στον χώρο όπου βρέθηκαν και μελέτησαν ξανά σημειώσεις από την αρχική ανασκαφή. Το συμπέρασμά τους; Η σορός του ηλικίας δύο ετών παιδιού Νεάντερταλ θάφτηκε εσκεμμένα στο σημείο.    

Οι επιστήμονες σημειώνουν την απουσία σημαδιών από σαρκοφάγα ζώα, αλλά και ότι τα οστά ήταν σχετικά αδιάσπαστα γεγονός που υποδηλώνει πως η ταφή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τον θάνατο. Τα οστά είχαν διατηρηθεί καλύτερα σε σχέση με εκείνα που βρέθηκαν στο έδαφος, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ένα παιδί και τα οστά των παιδιών είναι περισσότερο ευαίσθητα. Όμως και η θέση του σκελετού, τοποθετημένου προς την ανατολή, αποτελεί σημαντικό σημείο για τους επιστήμονες καθώς το κεφάλι, είναι υψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα παρά την αντίθετη κλίση της γης.    

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, η προέλευση των ταφικών πρακτικών έχει σημαντική επίδραση στην εμφάνιση των σύγχρονων γνωστικών ικανοτήτων και συμπεριφοράς. «Αυτά τα νέα συμπεράσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη συζήτηση σχετικά με τη χρονολογία της εξαφάνισης των Νεάντερταλ, και τη συμπεριφορά τους, και της πολιτιστικής και συμβολικής τους έκφρασης», αναφέρουν. Οι ερευνητές εντόπισαν 47 οστά που ανήκουν στον σκελετό του παιδιού που δεν είχαν προηγουμένως ταυτοποιηθεί.   

Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε κομμάτι οστού έδειξε πως η ηλικία του ήταν 41.000 ετών. Ο σκελετός του παιδιού ήταν ένας από τους οκτώ που βρέθηκαν στην περιοχή. Σημειώνεται πως στοιχεία ταφικών εθίμων των Νεάντερταλ έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και σε σπηλιά στο Βόρειο Ιράκ. Άλλες έρευνες ωστόσο, υποστηρίζουν πως η συμπεριφορά των Νεάντερταλ απέναντι στους νεκρούς ήταν «ποικιλόμορφη» και κάνουν αναφορές ακόμα και σε κανιβαλισμό. Οι ερευνητές θα εξετάσουν περαιτέρω και τους υπόλοιπους σκελετούς που βρέθηκαν στη Γαλλία.  


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια