Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μουσείο Victoria & Albert ίσως «μοιραστεί» τους θησαυρούς του με την Ινδία

Το μουσείο Victoria & Albert είναι έτοιμο να δανείσει τους «θησαυρούς» της East India Company πίσω στην πατρίδα τους την Ινδία για πρώτη...

Το μουσείο Victoria & Albert ίσως «μοιραστεί» τους θησαυρούς του με την Ινδία

Το μουσείο Victoria & Albert είναι έτοιμο να δανείσει τους «θησαυρούς» της East India Company πίσω στην πατρίδα τους την Ινδία για πρώτη φορά.   

Ο Tristram Hunt, διευθυντής του μουσείου, δήλωσε ότι η επέτειος της ανεξαρτησίας της Ινδίας το 2022 θα ήταν μια «κατάλληλη» στιγμή για να μοιραστούν αντικείμενα που πάρθηκαν κατά την αποικιακή εποχή. Η συλλογή του μουσείου V&A ενισχύθηκε τον πρώτο καιρό με τη μεταφορά 90.000 αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από αξιωματούχους της εταιρείας East India Company, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου έργου τέχνης του 18ου αιώνα, «Ο Τίγρης του Τίπου».

Σε μια διάλεξη πέρυσι ο διευθυντής του μουσείου, είπε ότι «ως μουσείο που γεννήθηκε από αυτήν την αυτοκρατορική στιγμή, εργαζόμαστε σκληρά για να συζητήσουμε το αποικιακό παρελθόν του V&Α». Το μουσείο έχει ήδη δανείσει στην Αιθιοπία έναν από τους θησαυρούς της Μακντάλα που λεηλατήθηκαν από τον βρετανικό στρατό το 1868.   

Επίσης, στοχεύει να δανείσει κάποια χρυσά αντικείμενα στην Γκάνα που αποκτήθηκαν μετά την κατάσχεσή τους από τις βρετανικές δυνάμεις το 1874. Ο κ. Hunt είπε ότι τα αντικείμενα είχαν ληφθεί ως «αυτοκρατορικό τρόπαιο και μέρος μιας άσκησης εξουσίας στην αποικιακή βία».   

«Προσπαθούμε πολύ σκληρά με έθνη που αναζητούν την αποκατάσταση των αντικειμένων, ωστόσο αυτό ο δρόμος είναι γεμάτος δυσκολίες».   

«Πολλές χώρες, αντιδρούν, λέγοντας ότι ''μας δανείζετε αντικείμενα που πήρατε από εμάς'' και εμείς απαντάμε ότι αυτή τη στιγμή αυτό μπορούμε να κάνουμε νόμιμα».   


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Times



Δεν υπάρχουν σχόλια