Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μεξικό ζητά ακύρωση δημοπρασίας του Christie's με έργα των Μάγια και των Αζτέκων

Πάνω από 30 αντικείμενα που δημιούργησαν Αζτέκοι και Μάγια αναμένεται να δημοπρατήσει ο οίκος Christie's την επόμενη Τρίτη. Τo Μεξικό ζη...

Το Μεξικό ζητά ακύρωση δημοπρασίας του Christie's με έργα των Μάγια και των Αζτέκων

Πάνω από 30 αντικείμενα που δημιούργησαν Αζτέκοι και Μάγια αναμένεται να δημοπρατήσει ο οίκος Christie's την επόμενη Τρίτη.

Τo Μεξικό ζητάει από τον οίκο δημοπρασιών Christie's να ακυρώσει δημοπρασία περισσότερων από τριάντα έργων τέχνης, καθώς υποστηρίζει πως αποτελούν κομμάτι της εθνικής του κληρονομίας.    

Τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν πριν την αποβίβαση των κονκισταδόρ το 1519. Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχουν μάσκες, σμιλεμένοι λίθοι και άλλα αγαλματίδια που δημιούργησαν Αζτέκοι, Μάγια, Τολτέκοι και Μιξτέκοι.    

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, προσδιόρισε 32 από αυτά τα κομμάτια ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ο γενικός διευθυντής του δημόσιου αυτού οργανισμού, Diego Prieto, ανέφερε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας για τη δημοπρασία και πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επιδιώκει τον επαναπατρισμό των έργων μέσω της διπλωματικής οδού.   

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε διαδικτυακά ο Prieto ανέφερε πως τα «ιερά» αυτά αντικείμενα δεν πρέπει να πωληθούν. «Δεν μπορούν να εμπορεύονται εθνικούς θησαυρούς», είπε.    

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν βρίσκεται μία μάσκα από πράσινο σερπεντίνη, που χρονολογείται στo διάστημα 450-650 μ.Χ. και σύμφωνα με τον Christie's ήταν κομμάτι της συλλογής του Pierre Matisse, νεότερου υιού του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς.   

Η μάσκα εκτέθηκε για τελευταία φορά στο κοινό το 2018 στη Βενετία. Τελευταία φορά είχε πωληθεί ως κομμάτι της συλλογής του The Pierre and Tana Matisse Foundation, από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, τον Μάιο του 2011, έναντι 530.000 δολαρίων.    

Ένα ακόμη αντικείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ένα αγαλματίδιο της Chiconahui, θεάς της γονιμότητας για τους Αζτέκους. Το αγαλματίδιο βρέθηκε στην ακτογραμμή του Κόλπου του Μεξικού, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Βερακρούς. Η τιμή πώλησής του αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα σε 600.000 έως 900.000 ευρώ.    

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση του Μεξικού είχε προσπαθήσει να ακυρώσει άλλη μία ανάλογη δημοπρασία στο Παρίσι, χωρίς αποτέλεσμα. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε κανονικά. Τα έργα πωλήθηκαν έναν 1,2 εκατ. ευρώ. 


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια