Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ανασκαφή σε μια εβραϊκή μεσαιωνική κοινότητα αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής κοσέρ

Άποψη των ανασκαφών στο St Aldates της Οξφόρδης. Credit: Oxford Archaeology Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστο...

Η ανασκαφή σε μια εβραϊκή μεσαιωνική κοινότητα αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής κοσέρ
Άποψη των ανασκαφών στο St Aldates της Οξφόρδης.
Credit: Oxford Archaeology

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και αρχαιολόγους από την Οξφόρδη, βρήκαν τα πρώτα στοιχεία της θρησκευτικής διατροφής μιας πρώιμης μεσαιωνικής εβραϊκής κοινότητας. Οι τροφές κοσέρ που βρέθηκαν είναι αυτές που συμμορφώνονται με τους εβραϊκούς διατροφικούς κανονισμούς του kashrut, που προέρχονται κυρίως από τον Λευιτικό και το Δευτερονόμιο.

Το κοσέρ είναι ένα σύνολο κανόνων διατροφής και από τις παλαιότερες γνωστές δίαιτες σε ολόκληρο τον κόσμο και η διατήρηση αυτών των διατροφικών νόμων είναι θεμελιώδες μέρος της καθημερινής ζωής. Είναι ένα βασικό μέρος αυτού που τους χαρακτηρίζει ως Εβραίους, τόσο μεταξύ των κοινοτήτων τους όσο και προς τον έξω κόσμο. Ανάμεσα στους κανόνες συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής όπως το χοιρινό κρέας, τα οστρακοειδή και τα όλα τα είδη εντόμων εκτός από ορισμένα είδη ακρίδων.

Η εβραϊκή συνοικία της Οξφόρδης ιδρύθηκε γύρω από το St. Aldates τον δωδέκατο και τον δέκατο τρίτο αιώνα, μετά την πρόσκληση του William the Conqueror στους Εβραίους της Βόρειας Γαλλίας να εγκατασταθούν στην Αγγλία. Πρόσφατες ανασκαφές από τους αρχαιολόγους της Οξφόρδης στο St Aldates, στην ιστορική καρδιά της Οξφόρδης, αποκάλυψαν στοιχεία για δύο σπίτια, τα οποία σύμφωνα με μια μεσαιωνική απογραφή ανήκαν σε δύο εβραϊκές οικογένειες. Το ένα λέγεται ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά σπίτια στην Οξφόρδη. Το St Aldate's είναι ένας δρόμος στην κεντρική Οξφόρδη της Αγγλίας, παλαιότερα ήταν γνωστός ως Fish Street. Ο δρόμος εκτείνεται νότια από το κέντρο της Οξφόρδης στο Carfax. 

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια πετρόχτιστη κατασκευή που χρονολογείται στα τέλη του 11ου και 12ου αιώνα. Μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση οστών ζώων ανακαλύφθηκε σε αυτό το σημείο όπου κυριαρχούσαν τα κατοικίδια πτηνά (κυρίως χήνες) και με πλήρη απουσία οστών χοίρων, κάτι που δείχνει τη διατροφή κοσέρ. Τα οστά ψαριών προέρχονταν μόνο από είδη όπως η ρέγγα που είναι κοσέρ. Αυτός ο συνδυασμός ειδών υποδηλώνει μια εβραϊκή διατροφική υπογραφή, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη βρετανική ζωοαρχαιολογία και μόλις για τρίτη φορά στη μεσαιωνική Ευρώπη.


Η ανασκαφή σε μια εβραϊκή μεσαιωνική κοινότητα αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής κοσέρ
Εβραϊκά αγγεία που βρέθηκαν στην ανασκαφή. Χρονολογούνται στα τέλη του 11ου ή 12ου αιώνα. Credit: University of Bristol

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences, έδειξαν ότι τα εβραϊκά αγγεία πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να μαγειρέψουν κρέατα από βοοειδή και αιγοπρόβατα. Τα αποδεικτικά στοιχεία για την επεξεργασία χοίρων δεν υπήρχαν εντελώς.

Η δρ. Julie Dunne από τη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα για το πώς βιομοριακές πληροφορίες που εξήχθησαν από την μεσαιωνική κεραμική και συνδυάστηκαν με αρχαία έγγραφα και οστά ζώων, παρείχαν μια μοναδική εικόνα για τις 800 ετών εβραϊκές διατροφικές πρακτικές».


Η ανασκαφή σε μια εβραϊκή μεσαιωνική κοινότητα αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής κοσέρ
Χάρτης που δείχνει την ανάπτυξη της πόλης της Οξφόρδης, από τον 8ο αιώνα μέχρι περ. το 1292 (με το μπλε χρώμα δηλώνεται η εβραϊκή γειτονία). Credit: Pam Manix

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που μπόρεσε να εντοπίσει την πρακτική της διατήρησης του κοσέρ, με τις σχετικές τελετουργικές πρακτικές τροφίμων σε πήλινα αγγεία και βάζα.

Ο Δρ Lucy Cramp, ο οποίος είναι λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας στο Μπρίστολ, και είναι συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Οι ανθρώπινες διατροφικές επιλογές βασίζονται σε πολύ περισσότερα από τη διαθεσιμότητα ή το θερμιδικό περιεχόμενο. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι πώς αυτή η απόδειξη για τα διατροφικά πρότυπα στη Μεσαιωνική Οξφόρδη μας ενημερώνει για την ποικιλία των πολιτιστικών πρακτικών και πεποιθήσεων που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως σήμερα».


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια