Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα αποτυπώματα ενός μωρού βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο

Τα αποτυπώματα ενός μωρού, που χρονολογούνται πριν από 1.300 έτη, βρέθηκαν στο δάπεδο εστίας που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο ψωμιού στα κ...

Τα αποτυπώματα ενός μωρού βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο

Τα αποτυπώματα ενός μωρού, που χρονολογούνται πριν από 1.300 έτη, βρέθηκαν στο δάπεδο εστίας που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο ψωμιού στα κατάλοιπα οικίας στην αρχαία πόλη της Άσσου στο Τσανάκκαλε.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Άσσο ξεκίνησαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1800. Στη συνέχεια, οι ανασκαφές διακόπηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξεκίνησαν και πάλι το 1981.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής στην αρχαία Άσσο, Δρ. Nurettin Arslan, δήλωσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται στα κατάλοιπα της Βυζαντινής περιόδου, στην περιοχή της δυτικής πύλης.

Επισήμανε ότι οι ανασκαφικές εργασίες επικεντρώνονται στα στρώματα της βυζαντινής περιόδου, που αποτελούν τα ανώτερα στρώματα του Γυμνασίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα του σχεδιάζει να εκτελέσει εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης την χειμερινή περίοδο.


Τα αποτυπώματα ενός μωρού βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο


Αναφέροντας ότι βρήκαν μια εστία, η οποία πιστεύουν ότι χτίστηκε για το ψήσιμο ψωμιού, στα ερείπια οικίας στην αρχαία πόλη, ο Arslan είπε: «Υπάρχουν διακοσμήσεις στα τούβλα τερακότας που χρησιμοποιούνται για το πάτωμα της εστίας. Εκτός όμως από αυτά τα μοτίβα, υπάρχουν αποτυπώματα που άφησε ένα μικρό παιδί, που εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας 1-1,5 έτους, μόλις δύο βήματα. Εκτός όμως από αυτά υπάρχει και το ίχνος σκύλου ή γάτας».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πιστεύεται ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να πάτησε στα ελαφρώς αποξηραμένα τούβλα κατά την διαδικασία παραγωγής των τούβλων και στη συνέχεια, με το που έγινε αντιληπτό από τους μεγαλύτερους, να το σήκωσαν.


Τα αποτυπώματα ενός μωρού βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο


Το κτίριο, όπου βρίσκονται τα ίχνη, χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα μ.Χ.

«Αν το παιδί είχε περπατήσει σε όλα τα τούβλα, θα προκαλούσε σημάδια ή αλλοίωση και στα υπόλοιπα τούβλα της εστίας. Γιατί το πρώτο του αποτύπωμα είναι πολύ βαθύ. Στη συνέχεια, βλέπουμε ότι τα ίχνη είναι πιο επιφανειακά σαν να έφυγε ξαφνικά το παιδί και δεν συνεχίζονται στο δάπεδο της εστίας. Μπορούμε να καταλάβουμε από τα βήματά του ότι πρόκειται απλά για ένα μικρό παιδί, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο αποτυπωμάτων είναι 5 εκατοστά. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα άτομο που περπατά με πολύ μικρά βήματα».

Η Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π.Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.


Πηγή: Arkeofili





1 σχόλιο

  1. Ευχαριστούμε❗Εντυπωσιακό εύρημα💥Απ ό,τι θυμάμαι ο Robert Koldewey,γεννημένος περί το 1845 στο Βερολίνο, ερεύνησε την Αρχαία Άσσο, αποικία των Μηθυμναίων της Λέσβου, πολύ αργότερα από το 1800 και έχει δημοσιεύσει βιβλίο με τα ευρήματα. Μετά την Άσσο ήρθε και ερεύνησε τη Λέσβο το 1885-86.

    ΑπάντησηΔιαγραφή