Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών

Αρχαία λίθινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών». [Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook] Το 2010 η επέκταση π...

Νέες εντυπωσιακές κεφαλές αρχαίων κριαριών ήρθαν στο φως στην λεωφόρο των Σφιγγών
Αρχαία λίθινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών». [Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook]

Το 2010 η επέκταση που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στη Λεωφόρο των Σφιγγών έφερε στο φως δώδεκα νέα αγάλματα σφιγγών που χρονολογούνται στην εποχή του βασιλείου του Νεκτανέμπο Ι (380-362 π.Χ.) και έναν άγνωστο δρόμο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Ζαχί Χαουάς, η ανασκαφή έγινε στο τέλος ενός δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούξορ και το Καρνάκ και σχετίζεται με τον ναό της θεάς Μουτ. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε μια οδός που οδηγεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προς τον Νείλο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης ήταν ότι τα 20 μέτρα (από τα 600 συνολικά του δρόμου) έχουν χτιστεί με αμμόπετρα που προέρχεται από τα λατομεία του Gebel Silsila, βόρεια του Ασσουάν. Εκτός από τα αγάλματα των σφιγγών, όπου υπάρχει η υπογραφή του ονόματος Νεκτανεβώ Α', η ομάδα ανακάλυψε και αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσα τους και ένα πιεστήριο λαδιού καθώς και αγγεία.

Έντεκα χρόνια αργότερα αρχαία λίθινα κεφάλια κριαριών έρχονται ακόμα στο φως στη «Λεωφόρο των Σφιγγών» που ήταν γεμάτος με περίπου 700 πανύψηλα γλυπτά και πρόκειται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη λεγόμενη Λεωφόρο των Σφιγγών στη νότια αιγυπτιακή πόλη Λούξορ ανακάλυψαν τρία ακόμα αρχαία λίθινα κεφάλια κριαριών. Οι αρχές σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλια πίσω στο σημείο που βρίσκονταν στην αρχαιότητα, σε αγάλματα που ευθυγραμμίζονται με το δρόμο σε αυτό που κάποτε ήταν η πόλη της Θήβας, αναφέρει ο Ibrahim Ayyad για το Al-Monitor.


Ένα από τα κεφάλια των κριαριών.
Ένα από τα κεφάλια των κριαριών.
[Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities via Facebook]

Το εύρημα αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας αποκατάστασης του δρόμου μήκους 2,74 χλμ. ως υπαίθριο μουσείο μεταξύ των ναών του Λούξορ και του Καρνάκ, δύο από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα στην αρχαία Αίγυπτο.

«Η ανακάλυψη των κεφαλιών είναι άλλη μια διαφήμιση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αιγύπτου στο Λούξορ», λέει στο Al-Monitor ο Abdel Rahim Rihan, αρχαιολόγος στο Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο Rihan λέει ότι το κριάρι ήταν σύμβολο του θεού Άμμωνος - Ρα. «Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Άμμωνα-Ρα σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού», προσθέτει.

Οι ερευνητές βρήκαν τα αγάλματα νότια του ναού του Καρνάκ, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 4.000 και 2.000 ετών και είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένος στον Άμμωνα-Ρα, κοντά σε μια πύλη που έχτισαν οι Πτολεμαίοι φαραώ που κατάγονταν από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δυναστεία κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 305 έως το 30 π.Χ.


Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού.
Μερικά από τα αγάλματα κατά μήκος του δρόμου δείχνουν τον Amun-Ra σκυμμένο σε μια ψηλή βάση, με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός κριαριού. [Φωτο: Mustafa al-Waziri via Facebook]

Η Λεωφόρος των Σφιγγών, γνωστή και ως ο δρόμος el-Kebash, ήταν κάποτε γεμάτη με περίπου 700 αγάλματα. Οι περισσότερες σωζόμενες σφίγγες χρονολογούνται από τη βασιλεία του βασιλιά της 30ης δυναστείας Νεκτανεβώ (380 έως 362 π.Χ.), αλλά η ίδια η λεωφόρος μπορεί να υπήρχε ήδη από τη 18η δυναστεία, η οποία διήρκεσε περίπου το 1550 έως το 1295 π.Χ. Σύμφωνα με τους London Times, οι σφίγγες λειτουργούσαν ως «πνευματικοί φύλακες» για τον τελετουργικό δρόμο, ο οποίος φιλοξένησε τελετουργίες που σηματοδοτούσαν την ετήσια πλημμύρα του ποταμού Νείλου.

Ο Mustafa al-Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στο Al-Monitor ότι ένα από τα κεφάλια ανήκει σε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Αμενχοτέπ Γ', ο οποίος βασίλεψε από το 1390 έως το 1353 π.Χ., εποχή μεγάλων οικοδομικών έργων στην Αίγυπτο. Ο Αμενχοτέπ ήταν ο πατέρας του Ακενατόν - ο οποίος οδήγησε για λίγο την Αίγυπτο προς τη μονοθεϊστική λατρεία του θεού Ήλιου Ατόν και μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Θήβα σε μια νέα πόλη γνωστή επίσης ως Ακενατόν - και παππούς του βασιλιά Τουταγχαμών.

Εκτός από τα κεφάλια των κριών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα ενός αγάλματος κόμπρας που θα είχε τοποθετηθεί στην κορυφή ενός από τα κεφάλια των κριών. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έχουν ανακοινώσει ότι ο δρόμος θα ανοίξει στο κοινό στις 4 Νοεμβρίου 2021.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια